Tuesday, June 27, 2017

Mendobilah kita

Assalamualaikum
Hai korang😊😊Syawal.ketiga.Aktiviti wajib yang perlu kita buat adalah membasuh.Kalau tak basuh,mau menimbun baju yang tak basuh.

Dan bila mana kau balik ke kampung,of courselah banyak baju yang perlu dibasuh.Mesin basuh dah penat,kalau boleh dia cakap,dah lama dia akan cakap penat.Untuk mengelakkan mesin basuh tu penat,dobi adalah pilihan yang terbaik untuk membasuh..

Nak mencari dobi self sevice sekarang ni tak susah,kat mana-mana boleh dapat.Aku yang kat kampung ni pun dah tengok banyak tempat yang sediakan dobi self service ni..

Tapi kena ambil masa lah,mencuci je dah ambil masa setengah jam.Mengering pula ambil masa yang sama jugak..

Tapi senangnya,balik dah boleh lipat je..tak payah susah-susahkan..hehe 
Tunggu jelah kan...tak bawak anak dara sorang tu,kang lama-lama dia merengek pulak..
Korang pulak macam mana..

7 comments:

  1. Kannnnn dah lepas satu part...menjemur....haha...okeylah boleh pakai terus kalau urgent..saya pun banyak baju ni semua beratur nak basuh...
    Kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat rumah ramai.tempat menyidai pun terhad,tu yang mendobi

      Delete
  2. hehe ni pun dok kumpul semua baju2 kotor nak bawak balik rumah..
    kalo basuh kat kampung takot bercampur.. adeh rasa nak mendobi gak nanti ni ngeh3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobi lagi senang.kalau kumpul balik rumah,naya gak.balik dah penat,nak mengemas lagi..hadoii

      Delete
  3. betul tu sebelum dan selepas raya mesti busy dengan mendobi. I suka basuh kat rumah and keringkan kat dobi. jimat kos dan masa. hehehe. teringin nak ada dryer kat rumah, senang tapi takde space. maklumlah rumah flat -__-

    kebanyakkan tempat dobi kat area sini dorang letak kete mesin tu. so sambil tunggu kain, bebudak merengek lah nak naik banyak kali. adoi

    ReplyDelete
  4. basuh baju dkt rumah je.kalau baju lip lap lip lap tu terpaksa lah cuci dengan tangan sendiri.letak dalam mesin basuh hancur lah baju i

    ReplyDelete