Saturday, June 17, 2017

# parenting blogger

Naura dah discharged

Assalamualaikum
Hai korang­čśŐ­čśŐAlhamdulillah,umi dah mampu tersenyum bila tengok anak dara sorang ni dah mampu untuk makan dan bercakap.Actually kalau korang ada baca entry sebelum ni,Naura warded disebabkan dia cirit birit dari selasa lagi.Eh tak silap aku isnin dia dah start sakit,cuma tak terlalu nampak dia sakit.Tapi malam tu dia dah start demam dan muntah.Semalaman jugak tidur2 ayam.Esoknya pergi ke klinik.Dapatlah ubat demam dan berak2.

Balik aku terus jelah bagi ubat,bagi cukup antibiotik,tapi malam tu tak nampak perubahan kepada lebih sihat.Malam sampai dia tak boleh nak tidur,muntah-muntah dan ceri beri.Sampai pagi.Bila dah risau sangat,aku paksa husband aku hantar ke hospital.

Sampai hospital,inform doc apa yang berlaku,doc pun nampak mata dia pun dah cengkung,masuk ke zon kuning.Di zon kuning tu,doc dalam tu check pulak,tanya macam-macam tau..Sampai aku pun tak tau nak jawab apa,make sure sebelum ke hospital korang tau berapa kali anak korang muntah atau ceri beri.Nanti senang,sebab aku tak ingat dia muntah berapa kali,yang aku tau lebih dari 10 kali.Terus doc ambil darah.Lepas tu,masuk air dan satu lagi aku tak tau apa ubat tu.Jadi kiri kanan Naura dah kena cucuk dan masuk air tu.Yang aku tau satu tu air drip dan corecction.Gitulah kot.

Lepas tu,doc kata kena tahan wad sebab nak tengok keadaan di macam mana lepas pada masuk air tu.Tapi masa tu aku dah siap-siap barang dia.Baju,susu,pampers aku dah ready dalam bonet kereta.Naluri aku kata,confirm naura kena warded ni.

Then,aku ditempatkan di tingkat 8D.Memang katil penuh masa tu,aku pun dapat extra bed,jadi takde maknanya nak.pilih second class dik oiii..Memang tak selesa,tapi demi anak,umi korbankan keadaan tak selesa tu.Janji anak.umi sihat,bila keluar dari hospital.Aku kat wad dalam pukul 10 pagi.Kat kecemasan dari pukul 7 pagi sampailah 10 pagi.

Bila tiba kat wad,datang beberapa doc check naura.So dia suruh stop kan salah satu air yang masuk tu.Aku rasa yang dia stopkan tu nama correction..Entah,gitulah gamaknya.So,masuk satu je air.Itupun rasa dah azab jugak,walaupun stop,jarum tetal diorang tak bukak.Payahlah kalau nak ke bilik air,lagi pulak Naura ceri beri,jadi tandas dengan dia tak boleh nak pisahkan.Bukan tak boleh salin kat katil je,tapi najis ceri beri ni busuk ya amat.Jadi aku taknaklah ada gangguan pada orang sekeliling.Jadi bertabahlah umi asyik bawak dia ke bilik air.

Petang tu,dah nampak dia nak makan bubur sikit,sambil tu aku bagi minum air garam yang doc dah sarankan.Paksa dia minum walaupun sikit-sikit.So,muntah pun dah takde masa tu.Malam pun dah repeat nak makan lagi.Cuma aku masih tak bagi susu lagilah kan.Ada jugak mintak,tapi aku bagi lebihkan air,dan kurangkan susu..Tu je sebab takut menjadi lagi ceri beri dia.

Dah nampak sangat perubahan dia bila dia sihat,dah boleh nyanyi,dah boleh bercakap,huiii..lega umi ko ni nak!!So pagi tu,doc datang dan tengok prestasi Naura sangat-sangat positif,Tengahari katanya dah boleh discharge.Alhamdulilah.Lega sangat umi.

Berbaloi umi bawa dia ke hospital.Walaupun masih kena pantau lagi kesihatan dia kat rumah.Hari ni barulah umi rasa boleh legakan badan sikit bila seharian di hospital.


6 comments:

  1. Syukurlah...dah keluar dah dia.... kesian naurah, and umminyaa ..bertabah saja yang bolehhh kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah nona,kalau tak risau umi tengok dia

      Delete
  2. Alhamdulillah.. semoga Naura kembali sihat dan aktif.. Memang kalau bawa anak nak kena ingat fakta tu.. berapa kali dia cirit birit.. berapa kali dia muntah.. senang doktor nak amik tindakan kan sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...ye betul,kita kena amik tau,sebab senang diorang nak tau apa penyakit anak kita

      Delete
  3. Alhamdulillah risaunya kan kalau anak sakit.airah tak jadi ibu lagi pun rasa macam risau tengok anak sdara tak sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu,jadi parents ni kena alert bila anak tak sihat,bila dah berlarutan lagi teruk

      Delete



Follow Us @aida_yusof81