Tuesday, October 31, 2017

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Tuesday, October 31, 2017 22 Comments
Assalamualaikum

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN


Tahniah kepada MiaKassim kerana menyambut anniversary blog yang ke 10.Diam tak diam dah 10 tahun mia berblog kan.Alhamdulillah,Dengan minat yang mendalam terhadap dunia blog,dengan cabaran yang mendatang,10 tahun juga dalam dunia blogging ni.Siapa kata duni blog tiada pahit dan manisnya.Siapa kata duni blog tiada pasang surutnya.

Mengenali Mia Kassim dan para blogger lain merupakan satu kenangan yang takkan dilupakan.Walau hanya dalam alam maya,kami tetap mengekalkan sifat bantu membantu dalam menaikkan lagi nama blog dan pageview.

Aku mengenali Mia Kassim dari masa mula-mula berblog lagi.Memang dia rajin memberikan komen di blog.Bukan itu sahaja saling support dalam apa jua giveaway dan segmen yang banyak dianjurkan oleh blogger.

Walaupun kadang-kadang aktiviti berblogging terbatas dek kerana kerja hakiki yang diutamakan,sempat juga saling memberi komen di blog masing-masing

Happy birthday Mia,moga sentiasa dimurahkan rezeki,dikelilingin orang2 yang disayangi dab diberikan kesihatan yang baik.

Moga terus bersemangat untuk berblog dan terua memajukan diri dalam dunia blog.Mana tau satu hari nanti,blog adalah sumber utama memberi rezeki kan..All the best!!!

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Resepi Menu Nasi Ayam Simple

Tuesday, October 31, 2017 3 Comments
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ Hah.entry ni saja aku nak share walaupun aku tau dah berlambak orang dok share resepi nasi ayam mudah ni kan.Tapi kadang-kadang lain orang lain caranya.Mengikut apa yang ada di dalam rumah.Yang rasa sesuai untuk dimasukkan kedalam menu masakkan supaya nampak lagi sedap dan menyelerakan..ecewaaaaaahhh

Weekend hari tu,aku masakkan family Nasi ayam simple mudah dan sedap.Hah...dah lah mudah..sedap pulak tu.yang kata sedap tu husband aku tau..bukan masuk bakul angkat sendiri.Dak naura pun suka makan nasi ayam ni..Yelah..dia mana tahan sangat kalau makan pedas.Kalau yang jenis sup-sup tu memang kegemaran dia.

nasi ayam simple

Nasi Ayam simple dan sedap air tangan Umi Naura


Bahan-bahan untuk sup


  • 1 Biji bawang besar dihiris halus
  • 2 Ulas bawang putih dihiris halus
  • Beberapa keratan bahagian ayam.Selalunya untuk sup aku ambil bahagian kepak,leher dan kaki
  • Daun sup
  • Garam perasa
Di dalam sup tu,korang boleh masukkan beberapa ketul ayam yang akan korang goreng.Tapi sebelum tu masukkan ke dalam sup supaya ayam tu masak.Tapi jangan lama sangat  tau.Sebab nanti kalau goreng ayam tu peroi pulak.


Bahan-Bahan untuk ayam

  • Ayam yang dah direbus di dalam sup tadi
  • 2 sudu kicap 
  • 2 Sudu sos tiram
  • 2 sudu madu asli.Madu biasa pun boleh
  • Garam
Sebelum korang pergi ke next step,ayam di campurkan dengan bahan-bahan di atas dan perapkan dalam 15 minit gitu tau.Nak lebih pun takpe.Then baru boleh goreng ayam tu ye.



Bahan-bahan untuk Nasi Ayam

  • 2 cupak beras(ikut berapa orang nak makan)
  • Rempah 3 sekawan
  • Kiub ayam
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 Ulas bawang putih*
  • Sedikit halia*
  • Sedikit minyak untuk menumis
Bertanda * blender 

Basuh beras dan ketepi dahulu.Kemudian,dalam kuali,tumiskan bahan yang dah diblend,masukkan rempah 3 sekawan ,kiub ayam.Untuk buat nasi ayam ni aku tak letak garam sebab kiub tu pun dah masin.


nasi ayam simple

Lepas dah siap bahan tumis tu,masukkan separuh dari bahan tumis tu ke dalam beras yang dah dibersihkan.Kemudian ambil Sup yang dah siap tu,masukkan kedalam beras.Tengoklah sup agak-agak dengan beras kan.Kemudian dah boleh menanak nasi tu.Aku guna rice cooker je..senang je kan.



Separuh lagi dari tumisan tadi,masukkan kedalam sup..Settle..

Bahan untuk buat sos


  • Lada merah besar
  • Lada kecil
  • Garam
  • Gula
  • 2 sudu Sos tomato
  • perahan limau
  • seulas bawang putih

Caranya,blend kan semua lada merah besar,lada kecil dan bawang putih.Lada kecil tu ikutlah korang nak kepedasan macam mana.Kalau lada merah tu dah cukup pedas,tak perlu di tambah lada kecil ye.Kemudian masak di dalam kuali kecil dan masukkan sos tomato,perahan limau dan perasakan dengan garam dan gula.Sesudah menggelegak,bolehlah ditutup apinya.




Untuk hiasan korang sediakan lah salad,timun dan juga tomato.Disebabkan kat rumah takde salad,pakai je apa yang ada,Ok dah kan.




Jadi.siaplah menu kita iaitu Nasi Ayam Simple dan sedap..Simple ke..Harap korang boleh ikutlah resepi aku ni..Tak susah mana pun kan nak buat nasi ayam ni.







Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Monday, October 30, 2017

Khasiat Teh Hijau Yang perlu diketahui

Monday, October 30, 2017 14 Comments
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ Lately ni,sangat risau dengan kesihatan,nak buat fully checkup kat klinik,madang je takde masa,Tapi dalam pada tu aku ada jugaklah mengambil langkah untuk menjaga kesihatan.Terutamanya pengambilan makanan iaitu mengurangkan garam dan juga gula..
Siapa kat sini yang mengamalkan pengambilan Teh Hijau? of course aku akan angkat tangan kerana aku adalah salah seorang yang mengamalkan pengambilan Teh Hijau.
Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu tentang Khasiat Teh Hijau ni kan.Teh hijau ini adalah tumbuhan yang mampu memberikan kita kesihatan dan menngawal serta mencegah pelbagai jenis penyakit.Teh hijau ni mengandungi nutrien dan antioksida semulajadi yang dikenali sebagai Polifenal.
Antioksidan sangat diperlukan di dalam badan seorang kerana fungsi antioksidan ini adalah untuk meningkatkan fungsi otak selain mengurangkan berat badan dan risiko menghidapi pelbagai jenis kanser.Teh hijau dikatakan terkenal sebagai sumber minuman semula jadi yang memiliki banyak kebaikkannya untuk badan.

ANTARA KHASIAT TEH HIJAU ADALAH

MENINGKATKAN KESIHATAN MENTAL DAN FUNGSI OTAK
Pengambilan teh hijau bukanlah hanya untuk mencergaskan otak,tetapi ia juga menjadikan seseorang itu menjadi pintar kerana ia menngandungi kafein yang tidak berlebihan yang mampu merangsang sel-sel otak dan menjadikannya lebih aktif
MENINGKAT KECERGASAN FIZIKAL
Teh hijau merupakan minuman yang membantu proses pembakaran lemak dan pada masa yang sama meningkatkan kadar metabolisme dalam badan.Dalam satu kajian yang dilakukan terhadap 10 orang lelaki,terbukti yang mengambil teh hijau telah meningkatkan penggunaan tenaga mereka sehingga empat peratus.
MENCEGAH PENYAKIT KANSER
Teh hijau dapat mengurangkan risiko kanser payudara,prostat,kolon dan banyak lagi.
MENCEGAH PEMBENTUKAN BAKTERIA PADA GUSI
Kajian membuktikan katekin yang terdapat pada daun teh hijau mampu membunuh mutan streptococcus,sejenis bakteria yang sering dijumpai pda gusi dan sekitar mulut manusia.Oleh itu,mereka yang meminum teh hijau setiap hari akan memperoleh kesihatan gusi dan mulut berpanjangan serta terhindar daripada masalah nafas berbau.

MELAMBATKAN PROSES PENUAAN
Antioksidan yang terdapat  di dalam ekstrak teh hijau mempunyai banyak kebaikkan kepada manusia.Selain itu,ia membantu menghasilkan tekstur kulit yang sihat dan cantik.Bagi mereka yang mengamalkan minum teh hijau setiap pagi akan menikmati tahap kesihatan yang lebih baik kerana tumbuhan ini juga dapat membuang toksin dalam badan

sumber :Utusan



Dulu aku ada jugaklah ceritakan Kelebihan Teh hijau ni. Tapi tu lah kan,on off jelah dok minum teh hijau ni.

Sekarang ni aku suka sangat dengan Teh Hijau Ahmad.
sumber: google
Brand Teh Hijau yang paling aku suka

Actually aku suka satu lagi Teh hijau Ahmad yang ada campuran Jasmine..Bila minum rasa sejuk je tekak ni.



sumber:google

Ahmad Tea Jasmine Green Tea



Stock untuk di Office.

Bila minum teh hijau ni,tahanlah korang akan ke bilik air je..Tapi baguslah kan,cuci segala-galanya yang tak bagus dalam badan tu..

Harap aku istiqomah la minum teh hijau ni..Kekadang mood ada pasang surutnya.






Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

How To Be More Confident

Monday, October 30, 2017 2 Comments
Assalamualaikum
source:google

How To be More Confident

  1. Stop Comparing stay focused on you.
  2. Relax,Go with the flow and Don't stress the little things.
  3. Love yourself,you are a gift nothing.
  4. Be positive,and look for the good in every situation
  5. Do what you love,life is too short to waste your time to doing anything otherwise



Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Sunday, October 29, 2017

Menu Lunch hujung Minggu 29 Okt 2017

Sunday, October 29, 2017 2 Comments
Assalamualaikum
Hai korang😊😊 Menu lunch baru diupdate..kah.kah.Bukan apa,lepas kejadian Naura terperangkap di dalam bilik tengah dirumab kami,makanya segala urusan berblog terpaksa ditamatkan..ecewahh

Mak mana tak cemas kan bila anak terperangkap di dalam bilik.Husband pulak bekerja,macam mana entah gaknya umi nak buat.Selalunya pintu tu tak macan tu,tapi tak taulah tetiba je pintu tu jammed.Bilik tu nemang aku sediakan untuk dia bermain.Tak pernah ditutup pun.Tapi disebabkan dia terikut-ikut video clip frozen tu,last dia pi tutup pintu,dia pun nak tutup pintu jugak.Sudahnya pintu jammed.Nasib baiklah jiran sebelah ada kat luar,terus panggil dia.And of course pintu tu kena penerajang banyak kali barulah terbuka.Jahanam pintu takpelah nak oi,janji ko selamat dah lah.

Oklah,kita teruskan menu lunch kita hari ni.

Ikan goreng

Udang goreng sos tiram

Sayur lemak


Budu dan timun



Mood berbudu datanglah time budu ni dihantar oleh mak kesayangan..Alhamdulillah..umi repeat dua kali hari ni..pehhh..tolak dietlah nampaknya..


Walaupun menu lunch tak semewah mana,tapi mampu bertambah tau..



Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

The Art Fest Leisure Farm Resort Gelang Patah

Sunday, October 29, 2017 0 Comments
Assalamualaikum

Art  Exhibition & PresentationsWorkshop


3-5 November 2017
No.1,Jalan Polo,
Leisure Farm Resort,Gelang patah
Johor baru
Waze: Leisure Farm Malaysia
Waktu : 10.00 pagi hingga 8.00 malam
Tel : 07-8691001
Website :www.leisurefarm.com.my


Art Exhibition & Presentation 

Workshop
  1. Batik Painting
  2. Pareo Painting
  3. Plein Air painting
Aktiviti
  1. Face Painting
  2. Horse Riding
Facebook page : Leisure Farm Malaysia
Instagram : @leisurefarmmalaysia


Jom beramai-ramai memeriahkan Art Exhibition ni..




Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Saturday, October 28, 2017

Menu Lunch 28 Okt 2017-Nasi ayam Simple

Saturday, October 28, 2017 9 Comments
Assalamualaikum
Hai korang😊😊Saja nak update menu lunch hari ni.Alhamdulillah..settle dengan nasi ayam hari ni.


Actually memanh plan nak masak sedap sikitlah hari ni.Dah hari-hari lauk biasa kan,hari ni luar biasa sikit.

Nasi ayam simple

Hah..kalau korang nak resepi nasi ayam simple ni tunggu aku update dulu ye.Bukan apa,time cuti ni banyak kerja nak buat..walaupun ini juga sebahagian dari kerja kan.

Dah settle satu round nasi ayam,nasib baik hari ni keluar petang,kalau tak entah berapa round gaknya ke dapur tu


Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Friday, October 27, 2017

Kembara Blogger Johor Part 11| UK Farm Kluang Johor

Friday, October 27, 2017 4 Comments
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ Part terakhir Kembara Blogger Johor di UK Farm.Pastinya selepas ini kami merindui rakan-rakan blogger,rakan-rakan dari Tourism Johor dan MITA dan Tour Guide kami Pak Sheikh.
credit to : Tripadvisor
Kami bukan sahaja dapat mengembara mengenali tempat-tempat pelancongan di Johor yang jarang kami tahu,tetapi semangat setiakawan antara kami semua.Ilmu yang kami dapat tidak akan kami lupakan.
UK  Farm adalah destinasi kami yang terakhir untuk Trip ini.Setelah kami pergi ke Zenxin Oganic Park,kami beredar untuk ke UK Farm.Sampai di sana kami telah disambut dengan makan tengahari terlebih dahulu.




Makanan untuk tengahari kami

Sedikit Info tentang UK FARM

UK FARM sdn Bhd ditubuhkan pada tahun 2003 dengan hanya 2 ekar tanah yang terletak di Parit Yaani Johor.Kambing Jamnapari diimport dari Indonesia dan penglibatan perniagaan awal mereka hanya melibatkan pengeluaran susu kambing segar dan mengkomersialkan produk tandas.



Pada tahun 2006,mereka mendapat pensijilan HACCP untuk pengeluaran susu kambing dan instrumen pengeluaran susu dari Jepun.Seterusnya pada tahun 2007,UK FARM memperoleh tanah sebanyak 100 ekar dari Projek Pertanian Moden Kluang dan  sehingga sekarang mempunyai kira-kira 4000 ekar biri-biri.Spesies kambing termasuk Domba Garut,Damara,Barbados ,Santa Ines,Malin dan Dorper.




UK FARM telah mempelbagaikan perniagaan dalam lawatan rekreasi pada tahun 2008 yang diuruskan oleh UK Agrotourism Sdn.Bhd dan mendapat pensijilan HALAL.
Pada Jun 2010,UK FARM telah melancarkan UK AGRO Resort iaitu permulaan mengeluarkan produk buah-buahan pula.



Kalau korang nak tahu,UK FARM diberi nama bukanlah kerana ianya ada kena mengena dengan Ladang lembu di Switzerland dan sebagainya.Nama UK  FARM diambil bersempena nama orang yang telah membuka ladang ini iaitu Mr.Goh Un Keng.



Gambar dari sebahagian aktiviti yang boleh dilakukan di UK FARM
Sempatlah Mr Goh Un Keng memberikan kami taklimat tentang penglibatannya dalam bidang penternakkan.Sungguh luas ilmu yang dia ada sehinggakan ramai yang belajar dengannya untuk menguruskan ternakan seperti apa yang dia lakukan.


Bas yang membawa kami ke Ladang UK Farm 

Setelah sesi taklimat,kami dibawa oleh Tour Guide disitu untuk melawat kawasan-kawasan UK FARM khususnya di ladang penternakkan Kambing.


Ini adalah rumput yang bukan biasa-biasa ye untuk kita bagi kepada kambing.Proses untuk membuat makanan rumput kering ni perlu melalui beberapa proses sebelum diberikan kepada kambing.


Di sini kami diterangkan bagaimana cara memelihara,makanan yang diberikan dan cara menyusukan anak-anak kambing.Peluang yang pertama kali memberikan susu kepada anak kambing.Tak lupa juga peluang untuk memberikan kambing makan




Di sini kami diterangkan bagaimana cara memelihara,makanan yang diberikan dan cara menyusukan anak-anak kambing.

Selepas kami melalui proses penjagaan kambing,kami ke tempat memproses susu kambing.Seronok betul tengok proses susu kambing tu..

Kambing yang akan dilepaskan untuk ambil susunya

Pam yang digunakan untuk mengambil susu dari kambing




Alah...macam kita jugaklah kan,bila susu dah banyak haruslah kena pam,kalau tak mau bengkak payudara.Cumanya of courselah prosesnya berlainan kan.

Susu yang diperah akan diproses terlebih dahulu di tempat khas.Di situ korang boleh menikmati susu segar dari ladang.And pada korang yang nak beli susu dan sebagainya,boleh didapati di tempat berhampiran kambing ini diperah susunya.

Selepas itu kami di bawa pula ke Mini Zoo yang menempatkan beberapa haiwan seperti Ostrich,arnab,itik,ayam dan lain-lain lagi






Selepas itu kami di bawa ke Perkampungan Orang Asli JAKUN yang pernah menetap di kawasan itu.



Jemput masuk rumah kami...hehehe


Selepas penat berpusing di kawasan ladang UK FARM dan mengambil beberapa lagi gambar sekeliling.Tibalah masanya untuk kami merehatkan diri dan balik ke Chalet.

Oh ya..Kat sini ada jenis penginapan tau.satunya Chalet dan satunya dorm.Dorm tu kira sangat sesuai jika ada rombongan pelajar yang ramai.

Kami mendapat chalet  untuk 3 orang.





Overall tidur kami malam tu selesa sangat..Tenang dan damai tanpa bunyi kenderaan lalu lalang ..SEbab tu bestnya bila dapat berkunjung ke tempat-tempat macam ni

Dan malam tu kami ada Barbeque Dinner dan juga Lanten activities

Selepas pada tu,kami balik ke Chalet untuk berehat  kerana esok pagi-pagi lagi kami dah checkout.Terima kasih UK FARM kerana menerima kedatangan kami..Insyallah akan berjumpa lagi nanti.

 Ini adalah antara Produk-produk yang dihasilkan dari UK Farm dan telahpun berada di pasaran

Bergambar kenangan bersama Pak sheikh selaku Tour Guide kami sepanjang 4 hari 3 malam 
Banyak ilmu yang kami dapat dari Pak Sheikh ni tau

Bergambar kenangan selepas tamat pertunjukan menyumpit oleh orang asli Jakun

Sebelum kami beredar dari UK AGRO Farm

Blogger Johor dan KL.



                          
Untuk korang yang ingin datang ke sini,dan menempah aktiviti yang dijalan disini,sila rujuk details di bawah

W : www.ukfarm.com.my
IG :@ukfarmresortofficial
F:ukagroresort

Alamat
PLOT 5,Projek Pertanian Moden Kluang
KM13,Jalan Batu Pahat
86000 Kluang Johor
Malaysia
T:+607-75975555
F:+60-7597991
E: info@ukfarm.com.my







Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Follow Us @aida_yusof81