Wednesday, October 25, 2017

# Beauty

Wajib Tanggalkan make up untuk kulit yang cantik

Assalamualaikum
Masalah wanita ni kan bila yang jenis bermake up ni,semua nak kena jaga.Penjagaan dari mula nak make up sampailah nak tanggalkan make up.Siapa taknak kulit cantik kan.Hah..Kalau dah tau nak kulit cantik..WAJIB jaga okeh!
Walaupun make up aku ni simple,tetapi aku tetap menggunakan make up remover supaya bila aku cuci muka dengan menggunakan pencuci muka,sebarang kotoran make up tu haruslah bersih sebersih-bersihnya.
Tak semestinya bila kita cuci muka tanpa menanggalkan dahulu sisa make up kita tu,kulit betul-betul bersih tau..uih...silap sangat.Kekadang ada lagi sisa make up yang masih tertinggal di kulit muka kita ni.Yelah,kalau kulit muka yang tak berapa nak flowless macam aku ni,haruslah kena cuci betul-betul.
Macam mana nak tanggalkan make up dengan betul supaya make up tu betul-betul bersih dari skin kita.
  1. Cuci wajah menggunakan pencuci yang sesuai dengan kulit
  2. Gunakan skrub wajah untuk proses pengelupasan kulit agar sel kulit mati dibuang sepenuhnya sebelum memulakan sesi solekan.Sapu rata skrub dengan urutan membulat pada bahagian wajah dan leger lepas tu basuh dengan air suam.
  3. Sapukan serum ke kulit muka korang sebelum korang apply pelembab kulit agar kulit menyerap lebih banyak vitamin dan mineral.Serum juga boleh digunakan selepas proses skrub sebab lapisan kulit yang tertutup dengan solekan menyebabkan liang pori tersekat dan berminyak.
  4. Pastikan korang menggunakan krim pelembap yang sesuai dengan jenis kulit untuk mengekalkan kelembapannya.Pelembap kulit boleh membuatkan kulit muka korang lebih lembut .Impak titip pelembap pada kulit muka sebenarnya lebih berkesan dari kaedah urutan supaya serapan pelembap lebih cepat dan pantas.
  5. Sebelum korang start make up,sapurkan primer pada wajah.sebolehnya,cari primer yang mengandungi silikon sebagai bahan utamanya,Ini akan membuatkan kulit lebih halus dan lembut untuk proses solekan
Aku selalu nak mencari produk yang selamat dan senang untuk dibawa kemana-mana yang boleh melindungi kulit ,dan membersihkan kulit dengan bersih sebersih-bersihnya.

Hah ni..Aku ada temui satu produk cleansing iaitu Face Cleansing oil Tropika  yang diperbuat dari Minyak kelapa dara yang semestinya tidak mengandungi bahan kimia.Bukan sahaja boleh menanggalkan make up malah ianya juga boleh mencuci muka dengan bersih sekali.Face Cleansing Oil ni dia ada 3 in 1 function tau iaitu sebagai pembersih make up,mencuci kulit dan juga melembapkan kulit.




kalau mengikut skin kulit aku ni,memang tak boleh sebenarnya memakai Face Cleansing Oil ni sebab kulit muka aku ni memang jenis berminyak.Tapi aku tak risau sebab bila aku gunakannya,aku akan pastikan aku cuci sebersih-bersihnya tanpa meninggalkan kesan minyak di muka.Lepas dah lap,oklah tu.Ia boleh melembabkan kulit tau..


Seba tu  bila aku pergi travel ke mana-mana,aku akan bawa sekali kerana Face Cleansing Oil ni,dua dalam satu.Ianya boleh mencuci make up malah ianya juga boleh mencuci muka.Cuma bila aku gunakan produk ni,make sure lepas aku cuci muka menggunakan Face Cleansing oil ni,aku akan siramkan air yang banyak kat muka.Make sure jelah tiada kesan minyak lepas guna pencuci ni.Alhamdulillah..takdelah naik minyak ke apa muka aku ni.So,tabahlah bila muka berminyak di tambah dengan minyak jugak.Tapi minyak bukan sebarang minyak,minyak yang memberi 1001 kebaikkan di dalamnya.So ,sebab tu aku tak takut sangat nak gunakannya.



Bila dah ada Face cleansing Oil Tropika ni,tak perlu nak bawak banyak pembersih muka tau.Jimat ruang sikit.Bau pun sedap..yes... For your information,face Cleansing Oil Tropika ni jenis tak berminyak tau.Macam kulit muka aku ni,kalau aku gunakan as  makeup remover,aku kena basuh dua kali untuk make sure kulit aku tak berminyak.




Cara pemakaian Face Cleansing Oil ni macam kat bawah ni ye.

  • Ambil beberapa pump dan Sapukan dan ratakan pada kulit muka.Make sure kulit kering ye.
  • Gosok-gosok di kulit muka dan letakkan sedikit air.Gosok sehingga keluar buih² putih ye.
  • Bilas dan keringkan
Kandungan yang terdapat di dalam Face Cleansing Oil 

Minyak Kelapa Dara(VCO)
Ia berfungsi menjadi pelembap semulajadi kepada kulit.Mengandungi Asid Laurik yang membantu menjaga liang-liang pori pada kulit muka.

Ekstrak Root Licorice
Ekstrak ini mengandungi Glabridin yang membantu mengurangkan lingkaran gelap bawah mata dan bintik-bintik pada muka.

Vitamin E 
Ia berfungsi untuk mengurangkan garis halus,kedutan dan bintik-bintik hitam.

Olive Oil Esters
Iaitu Ejen pembersih tambahan yang selamat digunakan sekitar mata kerana ia mempunyai ciri anti radang yang membantu mengatasi masalah minyak yang berlebihan





Hah..memang wajiblah korang ada Pencuci muka dua dalam satu ni.Senang nak bawak ke mana-mana.Bawak ni pun dah cukup dah.Takdelah beg korang penuh dengan bahan pencuci.


Cara nak dapatkannya senang je..korang boleh refer details kat bawah ni






Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

4 comments:

  1. kalau pakai makeup mesti cuci muka dengan scrub dan guna toner baru bersih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..betul tu fiza..kalau tak ,rasa mcam tak bersih pulak kulit muka ni kan

      Delete
  2. Betul kena cuci muka bersih-bersih barulah muka takde naik jerawat. So far kinah pun ada guna face cleansing oil tu. Memang best la.

    ReplyDelete
  3. betul tu, cuci betul2 supaya kulit sihat

    ReplyDelete



Follow Us @aida_yusof81