11/01/2017 - 12/01/2017 - Kisahsidairy.com

Kisahsidairy.com

Kisahsidairy.com | Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Hot

Post Top Ad

Thursday, November 30, 2017

Cuti Umum Negeri Johor 2018

Thursday, November 30, 2017 4
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Nampaknya kan,kita  dah menghampiri Tahun baru ni.Lagi sebulan je lagi 2018 akan menjelma.


Insyallah,jika diizinkan,kita akan bertemu dengan tahun baru.So,sempena nak menyambut tahun baru,tak de masalah kan kalau kita nak planning apa-apa pun di akhir tahun 2017 ni untuk tahun 2018.So kat sini aku nak share tentang cuti umum Negeri Johor 2018.Hah..Kot-kot korang ada plan nak menunaikan ibadah haji dan umrah tahun hadapan,Kalau mengerjakan Haji tu mestilah jatuh pada hari Raya Haji kan.So yang nak menunaikan Umrah tu,dah boleh plan bila nak pergi.Atau korang nak plan apa-apa untuk tahun 2018.

Cuti Umum Negeri Johor 2018.



Untuk Cuti Umum Negeri-Negeri lain boleh layari website SINI ye.



Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

All You Need to Know Before Booking a Summer Trip to Bagdogra

Thursday, November 30, 2017 1
Assalamualaikum
If you are tired of travelling to and exploring the same old destinations every summer vacation season, this summer explore the beauty of North East India by planning a trip to the silent and pristine town of Bagdogra.

All You Need to Know Before Booking a Summer Trip to Bagdogra


Looking for a silent holiday amid the lush green nature or looking for some adventure in the summers by indulging in some water sports like rafting? Bagdogra has you covered. As a beautiful town located in the foothills of the Eastern Himalayas, Bagdogra offers you a perfect summer holiday option that will definitely make you keep coming back for more.


CONNECTIVITY TO BAGDOGRA

If you are worried about the travel time you may have to spend while visiting Bagdogra, don’t fret. The highlight of planning a summer vacation to Bagdogra is the presence of Bagdogra Airport, which offers connectivity from all major Indian metropolitan cities as well as some of the international destinations.
Bagdogra Airport is well connected to Delhi, Kolkata, Mumbai, Chennai and other major Indian cities. From the city of Kolkata alone, there are approximately 40 direct flights to Bagdogra every week. Almost all major domestic Indian carriers including the likes of Air India, GoAir, Vistara, Indigo, SpiceJet and Jet Airways cover Bagdogra as part of their air connectivity option with both direct and indirect flights available.


HOW TO BOOK

The details of the Bagdogra Airport Information are easily available with the airport being managed by the Airport Authority of India along with acting as an important military base of the Indian Air Force.
The International Air Transport Association (IATA) airport code for Bagdogra airport is IXB while the International Civil Aviation Organization (ICAO) airport code is VEBD. If you are looking to book domestic flights for your summer vacations, using the Bagdogra Airport Code IXB will offer you complete details and information of flights visiting and leaving Bagdogra on any given day.

HOTEL OPTIONS

With such premier air connectivity, travel time as an excuse to not travel to Bagdogra this summer flies out of the window! The next check box to tick is travel accommodation.
Raise a Pina Colada and relax. For Bagdogra has ample accommodation options for all kinds of travelers. There are ample resorts near Bagdogra airport that are ideal for travelers looking to further extend their travel into other regions of North East. Being located on the foothills of the Eastern Himalayan ranges, most of the resorts near Bagdogra airport offer pristine views of lush green tea hills and exotic valleys. Such is the magnetic pull of Bagdogra’s natural beauty and its surroundings that you may find it difficult to leave the town early.
All You Need to Know Before Booking a Summer Trip to Bagdogra

Next Summer, Go Bagdogra!
The high numbers of domestic flights everyday also play their part as many tourists often end up extending their stay enjoying the natural habitat of Bagdogra while putting their feet up and enjoying the fragrant Himalayan Tea right out of the tea gardens. Even though Bagdogra is a small town with limited excursion options, just being a gateway to the North East with its abundant natural beauty makes it one of the most beautiful tourist destinations in India.



Being a small town, Bagdogra is becoming a popular holiday destination. So, if you are planning to plan a visit this summer season, book both your flights and accommodation options early to avoid the last minute rush. Booking early also gives the added advantage of not overspending on a travel and making your holiday both memorable and pocket-friendly.

So, this holiday season, explore Bagdogra and its surrounding areas and be ready to experience the nature and culture of North East like never before. 





Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Tuesday, November 28, 2017

Menu Dinner 271107

Tuesday, November 28, 2017 8
Assalamualaikum
Hai korang😊😊Selamat pagi..uih ngantuk bebenau ni.Nak jadikan cerita,malam tadi Dak Naura demam,biasalah kalau demam mesti dia akan merengek.Tidur pun mengigau je.Terpaksalah umi kejap-kejap bangun nak lapkan badan dia.Sampailah ke pagi umi just tidur-tidur ayam je.Hari ni ke klinik la nampaknya.

Ok,jom kita tengok menu apa yang umi masak untuk dinner semalam.
Asam pedas ikan mayong Melaka style

Kupang goreng buncis

Daging blackpaper ni lauk semalam.umi panaskan balik sebab tak sempat nak makan

So,itulah menu family umi untuk malam semalam.Hah..hari ni tak tau lah pulak nak masak apa..


Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Monday, November 27, 2017

DUCK GIVEAWAY BY BLOG NADIAIZZATY.NIA

Monday, November 27, 2017 12
Assalamualaikum
Hai korang..Hari ni mood join Giveaway sedang ON..So jomlah kita menjoinkan diri dalam giveaway dari blogger.


Hah...peminat Produk DUck,jangan lepaskan peluang tau join Giveaway ni..Mana tau ada LUCK!!


DUCK GIVEAWAY BY BLOG NADIAIZZATY.NIA


Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Segment : Increase Your Followers by Shahirah

Monday, November 27, 2017 11
Assalamualaikum
Hai korang..hah...kalau korang teringin nak naikkan follower dan PV,cara ni pun korang boleh amalkan jugak...So boleh jugak berkunjung ke blog yang lain.
Segment : Increase Your Followers  by Shahirah

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Aktiviti sabtuday di Giant Plentong

Monday, November 27, 2017 3
Assalamualaikum

Hai korang☺☺Throwback aktiviti hujung minggu.Hari sabtu hari tu,adik datang..So,memang plan sabtu tu pun nak beli barang keperluan dapur dan Naura.So kami decide ke Giant Plentong.Sebab sambil shopping,sambil bawak anak-anak bermain.

Sebelum masuk ke bahagian barang keperluan,kenalah isi perut dan kasi chances kat budak-budak untuk bermain.Lepas bermain playground kat food court,umi naikkan diorang keretapi kat dalam Giant tu.ALah..takat pusing-pusing situ je.Naik keretapi ni charge RM5.. Boleh la kan..Janji anak-anak happy.

Umi tak naik,sebab malas nak naiklah..hehehe..Suruh anak-anak ngan adik je naik keretapi,Insyallah nanti umi bawak naik keretapi betul ye.

Kakak dan moksu
Moksu dan Umi

Melor,Naura dan Kakak Fiyah.

Ni dah berangan nak tido dalam troli..Nampaknya umi kena bawak dua troli lah nak shopping

Umi,mama Eton dan Adik Naura.Adik Melor pulak tersepit kat situ


Naklah umi jugak bergambar kan walau tak dapat nak naik.hahaha...Plannya nak ke Bookstore,tapi memandangkan Adik Melor dah mengamuk sebab kengantukkan,So terpaksalah balik selepas shopping barang dapur

Biasalah bila bawa anak-anak ni,aku tak suka sangat nak shopping barang dapur.Kalau nak bawa mereka jalan-jalan,kena fokus untuk tu je.Tak boleh fokus nak beli benda lain.Kang bila umi jadi singa,hah...naya je kan.





Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Saturday, November 25, 2017

7 RULES FOR A HAPPY LIFE

Saturday, November 25, 2017 3
Assalamualaikum
Hai korang😊😊Happy saturday.
7 RULES FOR A HAPPY LIFE


1. Think of others more than yourself
2.Laugh Every day
3. Spend less money than you make.
4. Be an encourage NOT a critic.
5. Pray when you feel like worrying
6. Give thanks when you feel like complaining.
7. Keep going when you feel like quitting


Let's do it!! 


Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Friday, November 24, 2017

Resepi Laksam sedap dan Mudah

Friday, November 24, 2017 5
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ Bukan main tajuk entry ek..Resepi Laksam sedap dan mudah gitu..Hahah...actually kalau yang jenis baru nak belajar buat laksam ni takdelah begitu mudah.Tapi kalau yang pro tu,boleh kata mudah.
Sebab apa bukan mudah,tang nak buat lempeng dia tu rasa macam payah tau.Kalau kita dah selalu buat,baru timbul senangnya.Nak buat lempeng dia tu bukan macam kita buat lempeng yang cicah sambal tu..hahaha..Nahii.nahiii
1st time masa balik kampung hari tu,dah bercadang dengan adik kat kampung nak try buat laksam...Beli bahan siap-siap mengikut resepi yang ada di facebook..Kalau ikutkan resepi,dah memang 100% mengikut resepi,tapi adakalanya kita tak boleh nak ikut resepi 100% kerana tak semestinya menjadi ok.
Apa yang part tak menjadi tu.hah..of courselah bahagian lempeng untuk laksam ni.Kalau ikut resepi,ia menggunakan tepung gandum dan tepung ubi,tapi bila dah buat tak menjadi,ikut pula citarasa sendiri.And yess,....menjadi jugak.Jom ikut resepi membuat laksam sedap dan mudah ni
Resepi Laksam sedap dan Mudah
Resepi Laksam sedap dan Mudah

Gambar yang tak sempat diambil.Ni je yang sempat di ambil masa tu.
Kelam kabut sebab ada kerja yang perlu dibereskan
ok..biarlah gambar tak semenggah.Tak sempat nak captured kejadian laksam yang cantik kebaboom masa tu.So,kita beralih kepada cara nak buat kuah laksam ye dulu
Resepi Laksam sedap dan Mudah

CARA BUAT KUAH LAKSAM

Bahan-bahannya
  • 10 ekor ikan selayang
  • 4 Ulas bawang besar
  • 3 Ulas bawang kecil
  • 1/4 halia
  • Asam keping
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 2 Kotak santan
  • Garam dan gula
caranya
Rebus ikan selayang.Kemudian asingkan isi dan tulang.Blend isi dan asingkan.Blend tulang dengan air rebusan dan tapis.Ambil airnya sahaja ye.Kemudian korang masukkan isi ke dalam periuk.Masukkan bahan yang korang tapis tu.
Blend bawang putih,bawang besar,halia dan lada hitam.Kemudian masukkan ke dalam periuk tadi.
Letak periuk di atas api.Kemudian kacau perlahan.Lepas tu masukkan santan dan asam keping.Kacau dan perasakan dengan garam.Make sure api jangan besar sangat Ok...Hah..tunggu sampai menggelegak then tutup..

Settle bab kuah..So sekarang ni kita ke bahagian lempengnya pulak.Yang ni aku try and error sebab masa 1st time buat tepung ubi + tepung gandum tak menjadi.Melekat dekat loyang .Ya ammpun.... adik aku buat pun stress tau..hahaha

CARA BUAT LEMPENG LAKSAM

Untuk buat lempeng,aku just gunakan tepung ubi cap 3 gajah je tau.Tak guna lain pun.Panaskan pengukus dan sediakan loyang untuk acuan lempeng tu ye.
Di dalam bekas,masukkan 3 cawan tepung beras dan 3 cawan air suam.So yang ni korang pun kena try and error tau.Jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.Letakkan loyang dalam pengukus dan oleskan sedikit minyak.Agak² minyak tu dah panas,terus masukkan tepung yang dah diadun.Tutup pengukus dan biarkan selama 3-4 minit.Dah keluarkan tu,teruslah korang gulung menggunakan sudu,kalau tangan kang,melecur pulak kan..hahahaha..
So korang jatuhkan la gulungan lempeng ke dalam dulang,agak-agak dah sejuk baru korang potong ye.
Resepi Laksam sedap dan Mudah
Gigih nak siapkan separuh ni hah..Tapi alhamdulillah..menjadi jugak

Hah..siap dah dua bab dalam pembikinan laksam ni.Tinggal ada lagi dua bab jelah kan.Seterusnya beralih pada ulam-ulaman pulak
Resepi Laksam sedap dan Mudah

ULAMAN UNTUK LAKSAM

  • Kacang panjang
  • Taugeh
  • Daun Kesum
  • Timun
  • Bunga Kantan
Hiriskan halus-halus untuk ulaman ni ye.Kalau takde bunga kantan pun takpe,sedap jugaklah..Tapi alang-alang tu,biarlah ada semua..baru rasa...heheh..And last sekali,hah ni..kalau tak pedas tak umpphhh la kan rasa dia.

SAMBAL LAKSAM
hah...ni kira yang paling senang tau nak buat,.Sediakan 5-10 biji cili kering.Basuh dan rendam dengan air panas.Kemdian tumbuk bersama belacan dan sedikit garam..Siap untuk di makan

Hah./.amacam...senang tak resepi yang aku bagi tu.Harap mudahlah korang nak memahami apa yang aku tulis ni kan..Oklah..selamat mencuba,...






Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Thursday, November 23, 2017

Baby Gift Idea dari Printcious.com - Precious Gifts from your heart

Thursday, November 23, 2017 8
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ Seronoknya kan menerima kedatangan ahli baru dalam keluarga,saudara mahupun sahabat handai kan.Of courselah bila pergi melawat mesti ada buah tangan yang dibawa sekali
Hah..selalu ape je yang korang berikan kepada ibu-ibu yang baru melahirkan anak ni.Mesti pakaian dan barangan baby kan.Tapi kan,apa  salahnya kita buat kelainan sedikit dalam memberi hadiah untuk mereka ni.Apa kelainan tu? meh aku nak share dengan korang tentang satu website ni yang memberikan kita banyak idea untuk sebarang occasion contohnya dengan memberikan kita idea baby gift ni hah.
Printcious.com - Precious Gifts from your heart merupakan tagline Printcious yang bermaksud Hadiah Istimewa dari Hatimu,yang sangat sesuai untuk diberikan kepada yang tersayang.Di Printcious.com korang boleh memilih hadiah bagaimana yang ingin diberikan.Samada memilih design yang sedia ada ataupun korang boleh mendesignkan sendiri mengikut citarasa korang,
Hah..boleh lah korang cari hadiah untuk diberikan kepada mereka yang mendapat baby baru tu.Korang boleh pilih antara hadiah-hadiah seperti dibawah ni ye.

REKAAN HADIAH DARI HATI DARI PRINTCIOUS.COM

Korang boleh memilih untuk membeli rompers yang sudah sedia dengan design dari Printcious atau korang boleh create sendiri dengan memasukkan gambar baby atau kata-kata comel untuk simanja.




Pillow 
Atau korang boleh pilih bantal hiasan ni dan mencetak gambar baby.Barulah ada kenangan untuk mereka nanti


Canvas
Semua hadiah-hadiah ni korang boleh dapati di Bahagian Newborn baby gift di bawah ni ye


Sebenarnya ,Pelbagai  Idea yang sesuai diberikan sebagai Hadiah dari Printcious ni tau.Bukan setakat untuk baby,tetapi banyak lagi.Korang boleh lihat jenis-jenis hadiah yang sesuai untuk korang hadiahkan kepada mereka.
Hah,kalau korang ada idea untuk reka sendiri hadiah untuk diberikan sebagai hadiah,dan tak tahu macam mana nak buat,di bawah ni aku akan tunjukkan cara-caranya,

CARA UNTUK DESIGN SENDIRI HADIAH DARI PRINTCIOUS.com



Mula-mula korang pilihlah dulu nak Hadiah apa,Baby rompers,mini Tree,Cushion atau lain-lain.
Lepas tu korang klik hadiah yang korang pilih tu and START DESIGNING



Korang boleh pilih untuk edit Nama,Photo dan background.Just klik je button sebelah tu.



 Bila dah siap korang boleh la pilih  size yang korang nak dan terus tekan button Add to Cart tu.



Siap..Dan korang boleh membuat pembayaran dengan pelbagai cara tau.Semuanya mudah.Just ikut step yang diorang bagitahu.Hah...Lepas tu tunggu jelah hasilnya yang sampai.
Ok.Nak bagitahu korang,produk dan printing dari Printcious ni memang berkualiti tau.Kalau warna tu takde pudar pun.Aku pernah order Mug bergambar,Dah dua tahun mug tu,tak luntur warna dia walau dicuci berkali-kali..So tak rugi korang memilih Printcious.com ni.
Hah..senang je kan macam mana nak hasilkan sendiri hadiah dengan kreativiti yang korang ada.
Untuk korang yang ingin melihat sendiri pelbagai jenis  Gift Idea,boleh layari details dibawah ni ye
Laman web : www.printcious.com/my
Facebook : wwwfacebook.com/Printcious
Twitter : @Printcious
Email : ask@printcious.com
Youtube : printcious-gifts
alamat :
No.30 Ground Floor,Jalan Tiara 4
Bandar Baru Klang,41150 Klang
Selangor D.E Malaysia



Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Multaqa Ahli Sunnah Wal Jamaah JOHOR

Thursday, November 23, 2017 0
Assalamualaikum

Hai korang☺Kepada mereka yang berdekatan boleh la hadir ke Multawa Ahli Sunnah Wal Jamaah Johor Darul Ta'zim seperti yang tertera di dalam gambar ni ye.





Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Wednesday, November 22, 2017

Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com

Wednesday, November 22, 2017 6
Assalamualaikum
Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/
Read more: http://www.azhafizah.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html#ixzz4z8mXuBLB

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

MENU DINNER 22112017

Wednesday, November 22, 2017 7
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Jomlah selit sikit menu apa yang umi masak malam semalam.Actually menu utama untuk malam semalam tu,memang umi tak pernah buat tau.Ini masakkan orang jawa eh...yeke jawa..hahaha... ye lah kot..
Oklah,tetiba otak umi ni memberikan idea untuk buat Ayam masak ungkep.Memandangkan segala bahan yang diperlukan untuk buat ungkep ni ada di dapur,So umi proceed dengan menu tu.
Wallah...kira menjadi jugaklah kan Ayam Ungkep ni.Senang je rupanya resepi  Ayam Ungkep simple ni.Next time boleh la buat lagi kan kalau tetiba idea dah tak de.Tapi kalau nak ikutkan banyak sebenarnya umi derhaka dengan resepi yang ada di resepi betulnya.Memandangkan Halia takde,maka tak kuasalah umi nak keluar membeli Halia.So,dah rasa bersalah sebab derhaka terhadap Ayam ungkep ni walaupun kesedapan tuluar biasa...hahaha
ayam ungkep
 Ayam Masak Ungkep versi umi Naura
Sayur Kacang + Kobis
Telur Mayonis..
Nak tau kenapa telur jadi macam ni..Ni hah..Ada makhluk yang tetiba bukak tudung saji umi dalam diam masa umi pi mandi..
Hah ni hah..tetiba Dak Naura ni suka dengan telur tu.Bila nak makan dengan nasi taknak..Habis dicekutnya macam tu.
Sekejap-sekejap dia naik kat kerusi tu bukak tudung saji.,.

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Cara simpan bahan stok dapur agar tahan lama

Wednesday, November 22, 2017 9
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Bila bab dapur ni,sebagai orang perempuan,kita sangatlah memahami kan bagaimana cara untuk menyimpan barang-barang dapur agar ia lebih tahan lama.
Kadang-kadang aku terfikir jugak,macam mana aku nak simpan barang dapur seperti halia,sayur,cili dan sebagainya supaya ia tidak busuk dan tahan lama.Kadang-kadang tu cili cepat je kering dan busuk bila lama sangat di dalam peti ais.Sama juga dengan ikan bilis,korang perasan tak,kalau letak kat luar,ikan kering tu akan keras dan busuk.Ataupun sedikit basah sampai bau tak menyenangkan..betul tak.Aku cari juga petua bagaimana nak simpan bahan-bahan utama lah jugak ni.So dari majalah keluarga,ada kongsikan cara simpan stock bahan dapur agar lebih lama.




Kalau ikut petua orang dulu-dulu kan,kita letak je halia atau kunyit tu dekat tanah agar ia tahan lama,kalau nak guna,ambil sedikit .Kalau MIL aku kan,dia akan letak kunyit dan halia tu kat dalam pasu belakang rumah,Bila dia nak guna dia akan ambil sedikit tau.Tapi kalau kita ni hah,yang bekerja,mana nak sempat semua tu kan.So dari Majalah keluarga ada dikongsikan bagaimana meyimpan stock bahan dapur agar tahan lama




1. HALIA/KUNYIT/LENGKUAS
Bagi halia dan kunyit yang belum dikupas,korang boleh simpan dalam bekas berisi air.untuk memastikan ianya tidak berlendir,kenalah ditukar air setiap 3-4 hari.Bila kita guna cara ni,insyallah boleh disimpan selama lebih 2 bulan.
Yelah,kalau kita just simpan di luar,halia dan kunyit tu akan cepat kecut dan cepatlah busuk.So untuk Halia dan kunyit ni,aku belum lagi buat cara ni.Cuma aku letakkan di pasu bunga sahaja.



2.SERAI
Serai ni boleh disimpan dengan cara yang sama seperti halia dan kunyit.Yang penting kena selalu jugak tukar air.Tetapi sebelum tu korang kenalah cuci bersih serai tu ye.So,bil dah ada kaedah macam ni,takdelah serai tu mengering je kat luar kan.Sayang tau,lainlah kita tanam serai tu,sekali nak,sekali amik,Kalau yang jenis takde serai kat rumah tu,terpaksalah beli banyak-banyak untuk buat stock.


3.CILI
Hah...yang ni petua yang memang selalu aku amalkan untuk memastikan cili dalam keadaan yang baik.Selalunya stock cili ni memang banyak aku beli tau.Bukan apa,cili ni boleh dikatakan setiap hari guna dalam masakkan,so sebab tulah aku kena beli banyak.Petua yang selalu aku amalkan ialah membuang tangkai cili.Kemudian masukkan ke dalam bekas yang dilapik dengan Tisu.Kemudian letakkan beberapa bawang putih yang telah dikupas ye.Lepas tu boleh tutup.Hah..boleh tahan lebih dari dua minggu tau.So,wajib untuk korang guna petua ni.
Cara simpan bahan stok dapur agar tahan lama
4.IKAN BILIS
Petua ni pun aku dah guna tau.Kalau dulu aku simpan je dekat luar,tetapi lama-lama ikan kering tu keras sebab mungkin dah terlalu lama kat luar,lepas tu dah mula macam berhabuk.So,bila aku guna petua ni,alhamdulillah,ikan bilis tu elok je kat dalam tu hah..Caranya adalah memasukkan Ikan bilis ke dalam bekas kedap udara yang kering.Kemudian simpan di dalam peti sejuk.Setakat ni tahanlah..ada kata boleh tahan setahun..Hah..itu kalau korang beli banyak lah kan.Kalau kat rumah ni,aku beli takdelah banyak sangat.Mybe untuk dua bulan tu ada,sebab jarang pakai.hehehe....



Hah..petua-petua di atas ni sangat berguna tau bagi orang perempuan.Senang keje tau.hehehe...Benda bagus kan,why not kita share,....hehehee
Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Tuesday, November 21, 2017

Bersediakah Untuk Potty Training?

Tuesday, November 21, 2017 12
Assalamualaikum

Hai korang☺☺ Hah....bila fikir pasal Potty Training ni,umi dah naik seriau pulak.Bukan apa,nak Potty Train anak ni memerlukan kesabaran yang tinggi.Macam kakak awfiyah,dia start Cerai lampin masa umur dia 3 tahun lebih.Itu pun malam still pakai pampers;Nak berjalan kena pakai pampers.Kalau siang ,senang cerita je.
tips cerai lampin
Naura dah semakin banyak akal.

Bila si adik ni,umi ingatkan nak bagi pendedahan awal untuk dia,Tapi tak taulah umi boleh lakukan atau tak.Yelah,dengan umi yang bekerja ni,kalau dulu ada jugaklah orang yang pantau kakak untuk train dia.Sekarang ni adik dah dijaga oleh babysitter kan,takkan nak mintak tolong babysitter pulak.Sudahnya umi ada dua hari setiap minggu untuk Potty Train dia.Itupun kalau tak keluar kemana-mana.Nak potty train ni bukan boleh main celup-celup.Nak kena straight je belajarnya.Hari tu ada jugaklah umi mengajar Naura untuk Potty Train ni.Tapi tulah,kerjanya nak masuk bilik air jelah.. Sebagai persediaan untuk Potty Train dia,umi dah belikan dia Potty seat with Ladder .Korang boleh lihat Entry tu Di SINI.

Jadi,meng"google"lah umi ni pasal Potty Training ni semula.Bukan apa,banyak nau lupanya.Banyak makan semut kekdahnya.Ada kanak-kanak yang cepat belajar tau.ada yang lambat.Tapi apa pun,kita kena buat yang terbaik untuk anak-anak kita kan.Aku kongsikan Tips 4 Langkah untuk anak cerai Lampin mengikut blog Siakapkeli ni.Mana tau kali ni berkesan kan.

Untuk Tips Langkah untuk anak cerai Lampin,seeloknya kena ambil masa 3 hari.Dan untuk 3 hari tu,kalau boleh kita tak boleh lah kemana-mana kan.Jadi senang nak arrange time untuk anak poo dan popoo...hehehehe


1.HARI PERTAMA :BAWA ANAK KERAP KE BILIK AIR

 Untuk hari Pertama,disarankan untuk membawa anak ke tandas setiap 15 minit.Minta mereka duduk dan mencangkung atau duduk di Potty mereka jika menggunakan Potty.Minta mereka kencing dan tunggu 4-5 minit.Kebiasannya,anak-anak ni belum faham isyarat badan mereka bila mahu kencing atau berak.So proses ini membantu mereka untuk memahami isyarat itu.

Puji mereka apabila mereka dah berjaya untuk melakukannya supaya mereka lebih semangat untuk membuat perkara yang sama.

Basuh kemaluan mereka,basuh tangan dan kaki mereka.Ulangi steps ini  setiap kali mereka ke tandas.Pada waktu yang sama,kita mengajar mereka tentang kebersihan.

Pada waktu malam,sebelum tidur,pastikan membawa meereka ke tandas dan minta mereka untuk kencing.Buat steps seperti di atas.

Kejutkan mereka maksimum 2 kali untuk kencing di tengah malam/awal pagi.Lama-lama kita akan perasan anak akan pandai untuk tak kencing waktu tidur malam,sama seperti kita yang dewasa.

Untuk mengelakkan ibu dan ayah stress,please expect anak akan terkucil di dalam rumah(bukan dalam toilet) mereka dalam tempoh training.Yelah,di awal pembelajaran,of course kita akan rasa stress,nama pun belajar kan,so kita kena bersedia untuk situasi seperti itu.Yang penting jangan marah dan naik tangan.Dalam mendidik anak,Kesabaran tu penting untuk melihat anak kita berjaya.

Semakin banyak anak accident,semakin anak belajar faham bahasa badan mereka bila mereka nak terkecncing atau terberak.

Tidak perlu untuk control memberikan anak minum,biarkan ianya menjadi senormal mungkin,mereka perlu belajar dalam real situation.

2.HARI KEDUA: IKUTI STEPS TRAINING HARI PERTAMA

Kita amalkan steps yang dilakukan pada hari kedua,Mungkin masa ni ,kita dah boleh nak agak kan bila mereka akan kencing.Bila waktu mereka untuk berak.Bukan sahaja anak yang belajar,malah ibubapa pun ikut belajar dalam situasi macam ni.

3.HARI KETIGA : SETIAP 1 JAM

Bawa anak ke tandas untuk kencing atau berak setiap jam.Ulangi seperti hari pertama.
Hari ketiga biasanya anak dan mula tunjuk hint yang mereka sudah slow-slow faham bahasa badan mereka.Kadar accident pun dah semakin berkurangan dan  mereka mulai maklumkan/beri isyarat yang mereka nak kencing atau berak.

4.HARI KEEMPAT : PRAKTIKAL 1-2 MINGGU

Kita sudah tak bawa mereka ke tandas secara rutin.Boleh juga bawa mereka ke tandas bila rasa sudah lama mereka tidak kencing/berak.Tetapi lebih baik bagi mereka masa untuk belajar  maklumkan kepada kita bila mereka nak kencing/berak.

Please bear in mind,anak lebih mudah untuk belajar faham tentang kencing berbanding berak kerana proses kencing lebih banyak kali mereka tempuh dalam sehari berbanding berak.Kena ingat jugak bahawa anak lebih mudah untuk free diapers waktu siang berbanding malam kerana sewaktu tidur,mereka terkadang tak perasan isyarat badan mereka bila mahu kencing.

Hah.itu jelah perkongsian yang akan aku ingat bila dah start potty train Naura nanti.Bukan apa,kita ni kalau nak mengajar anak,kita pun kenalah belajar kan.Lagi lah anak zaman sekarang,kalau ibubapa takde pengetahuan dalam situasi macam ni,macam mana kita nak ajar mereka.


Harapnya sebelum dia bersekolah,dah boleh free diapers la.Takdelah nanti umi pening kepala bila dia dah start sekolah kan..hehehe...















Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Monday, November 20, 2017

GIVEAWAY BDAY ANUM 2017

Majlis Graduasi Penyampaian Hadiah untuk Program Literasi Kanak-kanak

Monday, November 20, 2017 6
Assalamualaikum

Hai korang☺☺Thorwback sabtu hari tu,kakak ada Majlis Graduasi untuk kanak-kanak berumur 3 & 4 tahun.Pada Majlis tu,kakak ada masuk tarian Baby Shark Dodoo...Hadoii..Tahulah kan perangai budak 3 tahun dan 4 tahun macam mana,.Hancus sungguh tarian tu...hehehe...Penat cikgu mengajar,sampai masa semua dah kelaut..Tapi takpelah kan,at least diorang ada pengalaman untuk semua tu.

So hari tu,kakak masuk juga pertandingan sukan.Seronoklah kakak sebab dapat banyak hadiah
Wefie kakak dan umi sebelum tarian
Kakak di pentas.Masa ni dah ready untuk bergambar bersama.




Kakak ambil sijil.Masa ni kakak dah togel dah...Skirt entah hilang ke mana

Kakak dan hadiah pertandingan sukan.

Kakak dan Hadiah
Masa ni dia dok atur kan semua hadiah yang dimenanginya.Lepas tu suruh umi snap gambar.Wah..macam ni kakak lah jadinya Jr Blogger untuk umi.Semua benda dia nak suruh ambil gambar.


Kakak bergambar dengan adik.Tapi adik je yang sombong nak bergambar.


Umi and kakak. Last sebelum balik

Alhamdulillah..Habis dah sekolah untuk tahun ni.Insyallah kalau ada rezeki,ke Tadika pulak.Tapi tak taulah dapat ke tak,sebab dah terlambat nak register untuk dia.






Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Friday, November 17, 2017

5 Jenis Bilik Tidur Yang Dihias Cantik Dengan Kertas dinding

Friday, November 17, 2017 13
Assalamualaikum
Hiasan dalaman sesebuah ruang sangat penting dalam menghasilkan suasana dan tema yang dikehendaki. Selain mengisi ruang lantai dengan perabot dan barang perhiasan, ruang dinding juga perlu diberikan perhatian. 
Kertas dinding (atau wallpaper) dan teknik cat bercorak adalah antara pilihan alternatif yang menarik untuk menghias bilik tidur tanpa membelanjakan wang untuk renovate bilik tidur. Kebanyakan pemilik rumah lebih gemar menggunakan kertas dinding kerana cirinya yang lebih tahan lama, boleh dilap, dan tempoh kerja pemasangan yang singkat.

Jika anda berhasrat untuk menghias dinding di rumah anda, mari lihat 5 buah bilik tidur yang telah dihias cantik dengan kertas dinding bercorak yang pasti akan buat anda jatuh cinta.





1. Bilik tidur moden kontemporari ini kelihatan menarik apabila dihiasi dengan kertas dinding bercorak dwi warna, coklat muda dan putih, serta kabinet gantung berwarna hitam pelbagai bentuk.
Projek oleh: Hatch Design




2. Kertas dinding bertekstur dengan corak segi empat berwarna coklat muda seakan warna tanah menjadi pilihan pemilik rumah ini, sesuai dengan hiasan dalaman bilik yang bertemakan kayu asli. 
Projek oleh Klaas Interiors 
(Baca: Which Wall Covering Is Better For Your Home?)
3. Bilik tidur milik si anak gadis ini nampak menarik dan ceria dengan kertas dinding bercorak paisley yang berwarna-warni. 
Projek oleh Bonnieblue Furniture & Interiors
4. Kombinasi kertas dinding bercorak bunga dan kepingan laminated wood menjadi pilihan untuk menghiasi bahagian kepala katil yang sekaligus dianggap sebagai feature wall untuk bilik tidur ini. 
Projek oleh La Conception Hauz
(Baca: 70 Living Room Design Ideas in Malaysia)
5. Walaupun dikenali sebagai kertas dinding, ia juga boleh digunakan untuk menghiasi bahagian siling. Corak bunga dan daun dalam warna coklat muda keemasan menjadi pilihan pemilik bilik tidur ini. 
Projek oleh Hatch Design
Ada sesetengah pemilik rumah yang pilih untuk lakukan pemasangan kertas dinding sendiri. Tetapi secara peribadi, saya berpendapat lebih baik jika anda gunakan khidmat pakar untuk melakukan pemasangan kertas dinding tersebut. 
Jika anda menggunakan perkhidmatan wallpaper installer, mereka akan lakukan lawatan ke rumah anda untuk ukur keluasan dinding, periksa kondisi dinding dan beritahu jumlah gulungan kertas dinding yang diperlukan sebelum memulakan kerja. Apabila anda sudah membuat pilihan kertas dinding mengikut citarasa dan kualiti yang sesuai, mereka akan lakukan kerja pemasangan dalam tempoh yang dijanjikan.
Dapatkan sebut harga untuk perkhidmatan wallpaper installer melalui Recommend.my. Kongsi maklumat ringkas perkhidmatan yang anda perlukan, dan terima maklum balas daripada pihak Recommend.my dalam tempoh beberapa jam sahaja.  

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Thursday, November 16, 2017

PROJEK BEG SEKOLAH 3 -Bagi Sesi Persekolah 2018

Thursday, November 16, 2017 3
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ Projek Beg Sekolah Kembali lagi.Actually Projek Beg sekolah ni dah lama dah buat.Cuma kita ni kurang kesedaran untuk menderma.So why not suku,rasa bukan setengah,suku pun tak sampai,dari gaji kita tu,kita menyumbang ke arah kebaikkan.Derma tu kan satu perkara yang berfaedah.
Rakan blogger aku iaitu Puan Hernee,adalah salah seorang Focal person(FP) bagi PROJEK BEG SEKOLAH sedang mencari mereka-mereka yang sudi menyumbangkan sedikit wang untuk mereka yang memerlukan.Fokus Projek beg sekolah ini ialah untuk mencari dana dan mengagihkan beg-beg kepada murid-murid yang layak sama ada di peringkat sekolah rendah atau menengah.
Untuk maklumat lanjut boleh rujuk laman facebook  korang boleh layari facebook link di bawah

PROJEK BEG SEKOLAH

Sama-samalah kita membantu untuk mereka yang kesusahan ini.RM30 mungkin kecil nilainya pada kita,tetapi tidak pada mereka.Mereka sangat-sangat memerlukan sumbangan seperti ini untuk masa depan mereka.
Mungkin kita tak sedar,dikala kita mengeluh susah,tetapi diluar sana,lebih ramai yang lebih susah sehingga anak-anak terpaksa memakai beg plastik sahaja ke sekolah.


Dan,kepada korang yang ingin menyertai Sukarelawan Projek Beg Sekolah,sila lihat di bawah ni ye.

.
Dengan 1 beg, kita bawa 1000 senyuman kepada mereka.
.
Ayuh bantu kami
Kami sangat perlukan sumbangan anda!
Berapapun nilainya, kami terima
Sumbangan boleh disalurkan ke akaun Maybank 566010623957 di atas nama Pertubuhan Projek Beg Sekolah.
Anda boleh whatsapp atau PM saya untuk:
1) hantarkan bukti sumbangan seperti resit bank (untuk laporan saya nanti)
2) detail murid yang anda rasakan berpotensi dan  layak untuk menerima sumbangan ini (sekitar Gelang Patah, Iskandar Puteri, Skudai)
3) bertanyakan apa-apa soalan tentang projek ini.
Jom bantu saya sebarkan mesej ini. Terima kasih.
Hernee | 014-6106331
Focal Person Gelang Patah
Projek Beg Sekolah 3
Moga kita sentiasa dimurahkan rezeki untuk membantu mereka yang memerlukan..Insyallah

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Post Top Ad