Monday, December 04, 2017

# parenting blogger # seminar

Umi di Seminar Kaedah Mengajar Membaca & Kaedah Fonik Gabung Bunyi

Assalamualaikum
Hai korang☺☺Hah...ni cerita hari sabtu lepas tau.Umi menghadiri SEMINAR KAEDAH MENGAJAR MEMBACA DAN KAEDAH FONIK GABUNG BUNYI di Wisma Pelaut Pasir Gudang Johor

kaedah fonik

Dalam Seminar tu,umi ambil dua sesi iaitu Sesi 
  • Tajuk 1- Cepat Membaca Cara Fonik Bacalah Ankku dan ReadEasy
  • Tajuk 2- Kemahiran Menulis Bersama Terapi Carakerja
Hah.Sebelum tu aku nak tanya korang ni.korang tau tak apa itu Kaedah Pembelajaran Fonik?Meh aku  share sedikit dengan korang maksudnya ya

kaedah fonik

APA MAKSUD FONIK


Fonik bermaksud satu Kaedah untuk mengajar anak membaca yang mengaitkan bunyi dengan simbol tertentu.Bagi pengamal kaedah Fonik,anak-anak akan diajar bunyi asas dalam pertuturan.Hubungkait bunyi dengan simbol/huruf/grafem dan bagaimana untuk menggabungkan bunyi/fonem itu menghasilkan sukukata dan perkataan.


MEMBINA PERKATAAN DARIPADA BUNYI

Dalam setiap patah perkataan yang kita tuturkan setiap hari,terdapat bunyi-bunyi yang disebut dengan cepat.

Contohnya bila kita menyebut perkataan 'ANI" ,kita sebenarnya menyebut bunyi "aa"', ""n"" ,"i"  dengan cepat.Hah..cuba korang buat.Dari perlahan ke nada yang laju.Mesti akan terbentuk perkataan ANI tu..Begitu juga dengan bahasa inggeris,perkataan "CAT" terdiri daripada gabungan bunyi "Keh" "aa"  "Teh" .


Dan begitulah konsep kaedah Fonik yang menggabungkan bunyi menjadi satu perkataan.Cuma kita sahaja yang tak sedar dalam konsep sebegini.

sumber : http://junioraulad.com

Pada Seminar itu,banyak ilmu yang aku dapat tentang kaedah Fonik ni.Insyallah aku akan praktikkan untuk Kakak dan adik.Teruja sangat bila melihat kanak-kanak seawal usia 5 tahun dah boleh untuk membaca.
kaedah fonik
tada......Partner umi di Seminar ni..Kalau tak kenal boleh terjah blog dia hehehe
herneenazir.com


kaedah fonik
Penceramah di sesi pagi

Penceramah Sesi kedua


Nanti aku ceritakan lagi apa yang aku perolehi dari Seminar ni ye.Di seminar tu jugak ada jualan buku,so umi ada belikan buku complete dengan CD untuk Si Cahaya Hati umi tu...Nanti umi share lagi ye...





Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

3 comments:

  1. dulu anak no. 2 pakai kaedah ini
    sbb dia masuk darjah 1 ms umur 6tahun tetiba..so mak paniklah
    sbb anak x pandai bc lgsg..then terus antar tuisyen kaedah ini but one2one
    alhamdulilah 3bulan dah pandai semua

    ReplyDelete
  2. salam singgah :))

    https://messarah.blogspot.my/2017/11/kenapa-personalized-gifts-lagi-best.html

    ReplyDelete



Follow Us @aida_yusof81