01/01/2018 - 02/01/2018 - Kisahsidairy.com

Kisahsidairy.com

Kisahsidairy.com | Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Hot

Post Top Ad

Wednesday, January 31, 2018

Cara Melakukan Solat Gerhana Bulan

Wednesday, January 31, 2018 6
Assalamualaikum
Hai korang,Bagi umat Islam semestinya sudah mengetahui bahawa Fenomena Gerhana Bulan Penuh akan berlaku pada hari Rabu,malam Khamis iaitu pada 14 malam 15 Jamadil Awwal 1439H bersamaan 31 Januari 2018.

Sehubungan dengan itu,Solat sunat Gerhana akan bermula pada jam 9.33 malam ini.So,marilah sama-sama kita melakukan Solat Sunat Gerhana Bulan.Pada yang masih ragu-ragu dan tidak tau cara melakukan solat Gerhana Bulan boleh ikuti seperti di bawah ini


SOLAT GERHANA BULAN


Cara buat solat Gerhana Bulan adalah seperti berikut

Rakaat Pertama - Lafat Niat Solat Gerhana bulan
1.Sahaja aku Solat sunat Gerhana bulan dua rakaa'at menjadi imam/makmum kerana Allah Ta'ala.
2.Takbiratul Ihram(serta Niat)
3.Membaca doa iftitah
4.Membaca surah al-Fatihah
5.Membaca surah Al-Kafirun
6.Ruku'
7.Iktidal
8.Membaca surah Al-Fatihah
9.Membaca surah Al-Ikhlas
10.Ruku'
11.Iktidal
12.Sujud
13.Duduk antara dua sujud
14.Sujud Kedua


RAKAAT KEDUA
1.Membaca Surah A;-fatihah
2.Membaca Surah Al-Falaq
3.Ruku'
4.Iktidal
5.Membaca Surah Al-Fatihah
6.Membaca Surah An-Nas
7.Ruku'
8.Iktidal
9.Sujud
10.Duduk antara dua sujud
11.Sujud Kedua
12.Duduk tahiyat akhir
13.Memberi salam



Selepas itu khatib akan membacakan Khutbah.Dan dalam pada itu,kita perlu perbanyakkan istighfar.
Solat sunat hendaklah dilakukan apabila berlakunya gerhana dan tamat masa olat gerhana setelah gerhana hilang dari pandangan.



Hukum mengerjakannya SUNAT MUAKKAD dan SUNAT dikerjakan dengan cara berjemaah.
Dibacakan "Assolatul Jamiah sebagai ganti Iqamah.
Sumber : Petikan daripada buku panduan Solat Gerhana Bulan 
Jabatan Agama Islam Negeri Johor

MAKLUMAT GERHANA BULAN PENUH 

Detik - detik Gerhana Bulan penuh :
7:50 Petang       :       Bulan mula memasuki bayang gelap bumi
8:22 Malam        :       Gerhana bulan dengan kadar 50%
8:53 Malam        :       Gerhana bulan dengan kadar 100%
9:33 Malam        :        Kemuncak gerhana bulan penuh
10:28 Malam      :        Bulan mula keluar dari bayang gelap bumi
11:10 Malam      :        Bulan telah keluar sepenuhnya dari bayang gelap bumi
Sumber : Pejabat Mufti Negeri Johor.

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Tuesday, January 30, 2018

Bertukar Kepada Umobile Prepaid ke Umobile Postpaid

Tuesday, January 30, 2018 16
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Actually aku dah lama  terfikir nak masuk Umobile Postpaid ni.Lama dah fikir.Sampai naik basi fikir masalah ni.

Bukan apa,kekadang tu,rasa macam membazir,tapi bila guna prepaid pulak,Data habis cepat,Credit pun cepat jugak.Sekarang ni Naura banyak jugaklah tengok Youtube.So,makin cepatlah Data Internet.Selalunya aku akan topup untuk internet dalam Rm30 sebulan.Kadang-kadang extra topup dalam RM20 gitulah.Itu kalau data internet tak habis,kalau habis,of courselah aku kena tambah lagi data dan topup RM30.Banyak jugak tu kan.


So,selepas bincang dengan Husband,hari sabtu yang lepas aku bertukar kepada Umobile Pospaid.Kira bayar sharelah dengan husband.Sebabnya sebelah malam aku akan onkan wife.So semua boleh guna...hehehehe..

Untuk Umobile Postpaid aku memilih untuk menggunakan Plan P78 .Banyak jugaklah kelebihan menggunakan P78 ni.Cuma line tu ikut jugak cuaca sekeliling,Kalau hujan,maka akan lembablah line.

Unlimited Hero P78.Semuanya unlimited..Bestlah bila layan youtube.Takdelah data habis ke ape.Bukan itu sahaja.Kelebihan Unlimited Hero P78 ini adalah
  • Unlimited High-Speed data
  • Unlimited Calls to all network
  • Free Mobile Hotspot
  • Free Data for Roaming
Hah...itu jelah kelebihannya.Jadi takdelah perlu tambah apa-apa pun kan untuk Postpaid ni.Cuma aku belum bertukar ke Nombor lama je.Nak tukar kepada nombor lama kena pergi ke Center Umobile.Disebabkan ianya di buka pada hari bekerja sahaja,maka tertangguhlah untuk penukaran nombor tu.Macam sayang pulak kan nak tukar nombor baru.Sebab aku baru je pakai semula Umobile ni dalam setahun.Jadi taknaklah tukar lagi.

Harap oklah kan untuk Postpaid ni..malas dah nak bertukar lagi..
https://www.u.com.my/postpaid/unlimited-hero

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Monday, January 29, 2018

Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn

Monday, January 29, 2018 9
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Actually dah plan siap-siap dah,lepas pada Perjumpaan dengan Ahli JDT Bloggers,kami anak beranak nak makan Boat Noodles.Teringin lah nak ke Amphawa Boat Noodles di Sutera Mall,tapi memandangkan masa dah suntuk,habis pun perbincangan dalam pukul 4 petang,so aku decide nak pergi yang dekat je.
So,lokasi yang terdekat adalah di Aeon Jusco Bandar Dato' Onn..Kira berdekatan dengan kami di Setia Tropika masa tu.Dapatlah tengok-tengok apa yang best kat sana.Tapi yang tak bestnya kat Boat Noodle di sini,tak berapa banyak menu yang dihidangkan.Maksudnya,mangkuk kecik-kecik tu tak berapa banyak menu..
Sebelum ni,pernah je pergi ke Boat Noodle yang lain,cuma nak cari yang penuh dengan menu,Jadi adalah kelainan kan..Ada dua tempat yang aku pernah pergi iaitu di Kota Tinggi Tunamaya Aroi Boat Noodle dan juga Boat Noodle SKS.Bacalah entry tu,so ada kelebihan dan kekurangan yang ada di situ.So,misi mencari tempat makan best di Johor Bahru tercapai.Dah jumpa pun Boat Noodle Aeon Bandar Dato' Onn


Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
Hari sabtu hari tu,puaslah kami mencari di mana terletaknya Boat Noodles tu.So,di Aeon Bandar Dato'Onn, Boat Noodles terletak di tingkat dua bahagian hujung sekali tau.Senang jugaklah nak mencarinya.
Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
1st time masuk di dalam Boat Noodles,aku suka dengan susun atur kedai ni,Lagi satu di tepi sebelah kiri,korang akan nampak kitchen yang menyediakan semua makanan kat situ.Nampak bersih je.
Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
Cashier terletak di dalam ye,Cuma nak makan kat sini kena ada cash.Masa hari kejadian,memang husband tak sempat nak bawak cash.So,tanpa rasa ragu,lepas makan,nak bayar,dia kata cash Only..Hadoii...Patutnya bila dalam Mall ni,dah kena ada swap kad debit/credit ni kan.Kena improve bab tu sebab kebanyakkan orang jarang nak bawak cash banyak.

Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
Antara menu yang aku order.Kami makan hanya 6 mangkuk je.Tak tau kenapa rasa kenyang sangat

Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
Ini adalah menu yang diorder en,husband..Aku tak ingat apa nama dia,rasanya Phat Thai kot


Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
Roti Sengkaya...hhehe..kot
AKu memang minat dengan roti kaya dia ni..Memang sedap sesangat.Roti ni dia kukus tau,lembut sangat,ditambah pulak dengan kaya pandan yang ummphh... tu...
Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
Dak Naura sangat suka dengan roti ni.

Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
Last ni ,aku tak ingat nama dia,tapi sedap jugaklah..Ala..macam fishball jugaklah..

Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
Air yang wajib korang order bila masuk Boat Noodle
Green Tea ni lagi hebat lah dari 2 tempat yang aku pergi tu.Banyak dan puas hati.Sedap dan pekat.

Ikut my Husband dia nak je pergi ke Sutera Mall,tapi aku kesian kat dia kang balik malam-malam buta.Jadi bila pergi ke Aeon tu,boleh la cuci mata dan poket.Dari hasil cuci mata dan poket,maka terhasillah baju baru dari BO dan barang rumah baru masa masuk Daiso tu.

Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn
bakal Blogger dan doktor ☺☺


Sejak-sejak ni,bila dia nampak tempat yang cantik,dan-dan dia akan duduk dan selfie,Maknanya dia suruh umi dia untuk ambil gambar dia lah tu...





Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Sunday, January 28, 2018

Menu Dapur kisahsidairy Hari ini

Sunday, January 28, 2018 15
Assalamualaikum
Hai korang.alamak..hujung minggu bakal melabuhkan tirainya..kah..cliche sangat ayat.

Hari weekend lah kan,masa untuk bersenang lenang,takde fikir pasal kerja.Fikir pulak pasal kerja rumah yang takkan pernah siap bagi mata seorang isteri kan..kan..

So,aktiviti ni memang tak pernah skip hari-hari kecuali,takde lauk,tak sihat,atau plan nak gantung kuali.Tapi 80% adalah masak kat rumah.So,hari ni takdelah masak yang special sangat pun.Rasa nak makan sayur petola campur sohon je..

So inilah diantara menu yang malas untuk difikirkan.
Lala rebus letak daun bawang,petola sohin dan ayam bakar.Selesai masak,husband balik,terus ajak makan.Ni kira merangkap makan malam.Sebab aku jarang nak makan malam,selalunya sebelum maghrib aku dah settle kat dapur.

Tetiba otak terfikir nak masak apa pulak esok..


Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Perjumpaan Ahli JDT Blogger bagi Tahun 2018

Sunday, January 28, 2018 9
Assalamualaikum
Hai korang.Actually semalam nak updatelah pasal ni,tapi disebabkan banyak tempat nak pergi semalam...emmm..banyak lah sangat kan.Apa yang aku nak update ni?

Semalam adalah perjumpaan ahli JDT blogger untuk kami membincangkan isu-isu dalam group dan juga blog.Tapi memandangkan tak berapa ramai yang dapat hadir,maka sebahagiannya dapat juga membincangkan isu yang membangkit dalam group JDT Blogger.

Bila dah ramai perempuan kan,faham-faham jelah..Membawang je lebih.Tapi kami tetap laksanakan tugas yang diberikan.

Yang hadir pada hari semalam adalah Nona,Hernee,Dilah,Uyul dan Mialiana.Of courselah ada aku sekali.Perbincangan ni kami buat di Mc'Donalds Setia Tropika.
Ini adalah antara ahli JDT Blogger yang turut hadir..
Dalam setiap perjumpaan,wajib Selfie tau..haha..itulah kami..Perjumpaan tu memakan masa selama 3 jam sahaja.Kalau ikutkan taknak balik lagi tu.Memandangkan masing-masing ada komitmen lain selepas itu,maka beransur pulang dalam pukul 4 petang.
Busy makcik sorang ni kan..sebelah tu assistant makcik tu..

Perbincangan hangat sangat!

Walau dalam prrbincangan,tetap ada wefie

Alhamdulillah..segalanya dah settle..Harap tahun 2018 group JDT Blogger akan menyinar.Kepada sesiapa yang berada di Johor,yang ingin menggunakan khidmat Blogger,sangat dialu-alukan

Email kepada - jdtblogger@gmail.com






Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Friday, January 26, 2018

Lafazkan Kalimah Cintamu

Friday, January 26, 2018 6
Assalamualaikum
Lafazkan Kalimah Cintamu | Actually aku tak pernah pun layan cerita ni dulu.Di sebabkan kat rumah takde astro,maka tak terlayanlah aku cerita ni kan.

Tapi masa waktu lunch tu,aku layan lah DFM2U.So,terlayanlah aku Lafazkan Kalimah Cintamu.Masa episode pertama pun dah sedih,Inikan masuk episode kedua.Dan terjatuh cinta dengan cerita ni.Kisah si Qilah tu memang menyedihkan bila mana seorang ayah tak pernah nak mengaku itu adalah anaknya.Dapat pulak kakak yang sentiasa tak boleh melihat adik dia lebih dari dia.

Lama kelamaan cerita ni memang best,dengan lakonan bersahaja Nelydia Senrose tu..haha..memang kelakar tau.

Lafazkan Kalimah Cintamu


SINOPSIS LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU


Tengku Aqilah, seorang anak yang di sisih oleh bapa kandungnya sendiri. Kecetekan iman Tengku Hisham menyebabkan beliau menyalahkan anak bongsunya sebagai punca kematiaan isterinya. Selama 13 tahun Tengku Aqilah hidup di perantauan membina kehidupannya sendiri. Selepas tamat belajar Tengku Aqilah berhajat untuk kembali semula ke pangkuan keluarganya namun kepulangannya itu telah membuka tirai luka dalam hidupnya.

Tengku Natasha yang tidak pernah padam api dendam terhadap adiknya, telah menggunakan tiket sebagai anak kesayangan Tengku Hisham, memperlekehkan Tengku Aqilah dengan memberikan Tengku Aqilah jawatan sebagai seorang penyambut tetamu merangkap tea lady di Syarikat milik keluarga mereka. Demi untuk menagih kasih seorang bapa Tengku Aqilah akur jua.

Tengku Ryan Ameer, jejaka tampan kacukan Inggeris melayu itu begitu angkuh dan sombong, di tambah pula dengan kedudukan bapanya, Tengku Hashim sebagai pemegang syer terbesar di Syarikat Megah Holdings. Kehadiran Tengku Aqilah di Syarikat itu begitu menjengkelkannya, sehinggakan mereka tidak boleh langsung bertembung muka pasti perang mulut akan meletus. Tengku Aqilah sedar di mata Tengku Ryan Ameer begitu membara api kebenciaan terhadap dirinya.

Tengku Hashim, bapa saudara Tengku Aqilah amat menyanyangi gadis malang ini. Manusia hanya mampu merancang namun perancangan Yang Maha Esa lebih hebat dari segalanya. Sebelum menghembuskan nafas yang terakhir Tengku Hashim telah membuat satu wasiat yang telah mengubah segala-galanya. Apakah wasiat beliau itu? Mampukah Tengku Aqilah mengapai kebahagiaan dalam hidupnya? Mampukah Tengku Aqilah terus menagih kasih dari bapanya? Begitu utuhkah api kebenciaan Tengku Ryan Ameer pada Tengku Aqilah?


Kalau tengok kesian dengan Aqilah tu kan...Takde sesiapa yang nak jaga dia.Nasib baiklah makcik tu jaga dia..


Actually sekarang dah Episode 8.So kalau korang nak tengok live boleh je cari kat website..


Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Thursday, January 25, 2018

AKTIVITI HOMESCHOOLING MENGENAL WARNA

Thursday, January 25, 2018 19
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Aku sebenarnya risau untuk up entry yang berkaitan dengan apa yang aku buat.Sebenarnya perkongsian aku ni bukan untuk menunjuk-nunjuk yang aku bagus sangat dalam memberikan pendidikan pada anak-anak aku.Banyak kelemahan aku dalam mengajar mereka.Aku seorang ibu yang masih lagi belajar untuk memberikan yang terbaik untuk anak.Sebarang tips yang aku berikan di dalam ni,adalah diambil dari blog-blog yang memberikan aku motivasi untuk terus memberikan yang terbaik untuk anak.Perkongsian di blog ini adalah salah satu cara untuk aku ingatkan diri aku tentang apa jua tips yang dikongsi oleh sesuatu blog terutamanya blog yang berunsurkan parenting.



Sejak Naura semakin membesar,kekadang aku semakin risau kerana takut tidak dapat memberikan dia pelajaran yang terbaik.Itulah anak-anak dunia akhirat yang aku ada,kalau tak aku yang tolong mereka untuk menjadi lebih baik,siapa lagi kan.Biarlah bila mereka dah bersekolah,mereka tahu dah sedikit tentang pelajaran.Memudahkan cikgu untuk mengajar mereka.Aku tau,bukan mudah nak menjadi pendidik di zaman sekarang ni.Sebab tu aku berusaha untuk menjadi ibubapa yang terbaik memberikan sesuatu yang berharga untuk masa depan mereka.
Dari sekarang ,aku dah mula sikit-sikit menyediakan Homeschooling dari rumah.Target aku nak hantar Naura ke Tadika adalah 5 tahun.Dan umur 3-4 tahun aku akan masukkan ke kelas Fonik yang hanya mengambil masa 45 minit sahaja untuk persesi.Selebihnya aku nak dia enjoy dengan dunia kanak-kanak dia..
Antara aktiviti yang aku buat untuk dia dah banyak rasanya,Antaranya korang boleh tengok entry di bawah ni
Playdoh
Membaca
Deko bilik
Sekarang ni aku dah ajar dia untuk berjinak-jinak membaca fonik.Tapi untuk gabungkan ayat belum lagi.Cuma aku ajar dia nyanyi lagi Fonik iaitu Abu ada ayam bersama flashcard.Dia dah hafal lagu tu mengikut Flashcard yang aku tunjuk kat dia.Tak payah dah aku bagitahu kat dia flashcard tu bunyi macam mana.Cuma dia agak pelat,masih lagi belum boleh bercakap dengan fasih lagi.Setiap hari aku ambil masa dia dlam 10 minit je untuk menyanyi lagu fonik.Selebihnya dia akan tengok tv dan bermain basikal.Actually Naura ni dia suka menyanyi.Aku tak taulah kalau cara aku salah,aku banyak downloadkan dia lagu-lagu inggeris yang mengajar tentang warna,huruf dan abjad dalam bahasa inggeris.Ye..impian aku memang nak dia pandai bercakap bahasa inggeris.Walau mak pak dia tak pandai dengan bahasa tu,tapi tak mustahil tak boleh ajar basic inggeris kan.So,aku cuba dapatkan dia buku bahasa inggeris dan sama-sama membaca dengan dia.
Terbaru aku ada buatkan dia aktiviti agar dia boleh mengenal warna.Actually,kalau aku membaca dengan dia,selain aku bacakan untuk dia,aku akan bertanya pada Naura,warna apa yang aku tunjuk kat dia.Kalau dia tak tahu,kita kenalah bagitahu.Tak boleh terlalu nak memaksa anak untuk mengingati setiap arahan yang kita bagi.Kena makan masa.
AKTIVITI HOMESCHOOLING MENGENAL WARNA

Cuma ramai yang tegur kenapa perkataan purple bukan Ungu...hahaha...ok..itu aku tersilap..Tapi aku biarkan je dia sebab dia dah biasa dengan perkataan purple.Sedangkan biru pun dia akan cakap Blue.
Korang boleh layan video dia..Kalau dia dah malas dia takkan sebut,dia cuma masukkan je ke dalam cawan-cawan tu.

                                           

Selain itu,ada jugak aku buat aktiviti lain,iaitu pinggan polisterin tu,aku cucuk-cucuk dan aku suruh Naura untuk memasukkan batang aiskrim ke dalam lubang yang dah aku cucuk.Nak ajak buat aktiviti macam ni kena banyak bersabar.Lagi satu jangan ambil masa terlalu lama untuk melakukan aktiviti macam ni sebab kanak-kanak ni cepat bosan.So memang aku takkan lama buat aktiviti macam ni dengan dia.


Kalau dia dah boring,confirm bila kita suruh buat,dia akan buat dek je..Sakit pulak hati kita tau mommy..



Di atas tu ada penyepit kecil kan,aku akan suruh dia ambil penyepit dan sepit di tepi-tepi cawan tu untuk merangsang refleks tangan dia,menguatkan otot-otot tangan dia.Yang lebih penting ianya dapat membantu menghaluskan lagi Motor skills dak Naura.
Banyak lagi umi nak buat aktiviti untuk dia,cuma belum ada masa nak menghadap PC kat rumah tu.Kalau kita buat,dia pun sibuk nak duduk jugak depan PC.Next nak ajar dia tentang Shape pulak.

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Wednesday, January 24, 2018

Segmen Blogwalking by Miss Kepeng

Berjaya membuat Karipap Kentang

Wednesday, January 24, 2018 19
Assalamualaikum

Hai korang☺☺Tak kisahlah kalau kena kecam pun cakap akak tak pandai masak.At least akak mencuba jugak kan untuk buat..Selama 36 tahun hidup ni,tak pernah tau buat karipap.


Selalunya MIL yang rajin buat karipap untuk santapan.Tapi masa tu aku buat dono jelah kalau dia buat.Sebab aku ni kalau pasal kuih,malas nak buat sangat.Aku sanggup beli dari buat..haha..pemalas kan.Tapi,lepas dah ada anak ni,bila anak suka makan,ada suami pun yang suka makan.Pagi makanan yang paling ringan adalah kuih..Dia memang tak pandang takat roti cicah kopi O.Kalau boleh nak Mee goreng,nasi goreng dan gorengan yang lain.And bila wife dia kekadang tak menyempat nak masak semua tu,beli je karipap frozen untuk digoreng waktu pagi..Tu pun dah cukuplah nak tunggu perut diisi untuk tengahari pulak.


So,bila borak-borak dengan encik suami kita ni,terus timbul idea nak buat karipap frozen.Banyak jugalah pelajari macam mana nak buat inti karipap ni.So,malam tu cari semua keperluan untuk membuat inti karipap ni.Nak cari acuan karipap tak jugak berjumpa.Tulah kan,bila taknak bersepah,tapi bila nak,time tu jugaklah payah nak cari.Jadi tawakal jelah uli karipap tu.Bab nak mengelim tulah yang merisaukan aku.Risau tak menjadi wehhh...Actually masa buat dengan MIL tu,ada jugaklah belajar mengelim..Kira dapat jugaklah kan pengalaman walau nipis je pengalaman yang ada tu..Jadiklah..Puas lah aku google resepi karipap kentang ni kat google..Alhamdulillah..sekarang ni semuanya di hujung jari..Nak dengan taknak je buat...So,bertabahlah ye...


resepi karipap kentang
Hah..sape kata susah nak buat..tara....Jadi dah inti kentang untuk karipap.En suami kita tu request nak inti sardin..Tapi kita cakaplah kita belum PRO lagi..So jadiklah macam ni..Alhamdulillah..Cantik kejadiannya.

Beralih nak buat karipapnya pulak..Ambil gelas besar,lepas tu tekup je jadilah bulat...Try mengelim,jadilah kan walau tak berapa nak cantik.

resepi karipap kentang

Stress jugak weh nak mengelim..Ada yang hodoh nampaknya..Takpe..biar hodoh janji sedap.Biar tak cantik di mata,tapi ditekak sungguh sedap untuk dinikmati..

resepi karipap kentang
Siap Di goreng
Uih...menjadi kan..so seorang umi dan seorang isteri sediakan karipap kentang untuk santapan keluarganya..ececeh..

Sekarang ni kena belajar untuk buat semua tu untuk family.Bila kita tengok,anak-anak dan suami makan hasil air tangan kita,Nikmatnya tu besar...Bukan aku kata aku bagus..Tapi bila anak makan air tangan kita,kita puas hati..kan..kan...



Hah..lepas ni dah boleh buat dan frozenkan baik-baik dalam peti ais...senang nak makan nanti..




Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Indoor Climbing (Rock Climbing) di Johor Bahru

Wednesday, January 24, 2018 1
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Sebenarnya kalau kita nak beraktiviti ni,banyak sebenarnya yang boleh kita buat untuk mengeluarkan peluh.Selain dari Larian,senaman,memanjat juga satu aktiviti sukan jugak kan.Bukan panjat rumah orang,tapi panjat bangunan..Hah..Kaki climbing mesti tau kat mana tempat  Indoor Climbing di Johor ni.Ada beberapa tempat yang aku akan share di bawah ini untuk korang.
Nak buat aktiviti Climbing ni pun satu aktiviti mencabar jugak tau.Stamina kena kuat.Bukan main redah je korang nak buat aktiviti tu.Di sini aku sharekan tips sebelum melakukan aktiviti Rock Climbing

FAKTOR KESELAMATAN

Di dalam aktiviti Rock Climbing ni,biasanya masalah keselamtan telah dijangkakan oleh pasukan bimbingan.Pastikan anda mengikut panduan yang yang betul seperti yang diarahkan oleh pembimbing aktiviti ini.

LATIHAN KAKI-BERJOGGING

Lakukan aktiviti berjogging untuk menguatkan lagi otot kaki.Jogging memberikan anda menerima tekanan di kaki anda semasa rock climbing.Di samping itu,kaki tidak mudah letih dengan berjogging.

KEBERANIAN YANG TINGGI

Jika korang mempunyai masalah dengan masalah gayat di tempat yang tingi,pendakian haruslah dibatalkan.Kekuatan fizikal dan mental menjadi perkara pertama  pendakian.Sesiapa sahaja boleh melakukan aktiviti ini yang penting berani dan kuat.

KEKUATAN FIZIKAL YANG BAIK

Kekuatan fizikal keseluruhannya sangat penting dalam aktiviti Rock Climbing.Tetapi,jika otot tidak kuat ,pasti anda akan gagal dalam melakukan rock climbing.Sebab tu sebelum memanjat,kita dah bersedia dari segi fizikal kita.
Hah...dah bagi tips,so aku cerita pulak tentang Indoor Rock Climbing Johor Bahru ni.Kotlah korang nak menceburkan diri pulak dalam aktiviti ni kan.
Di Johor Bahru,terdapat 4 Indoor Climbing yang diketahui antaranya ialah
  • ROCKWORLD
  • CAMPS CLIMBING GYM TEBRAU
  • ROCKY BASECAMP TEBRAU CITU
  • PETIT CLIMBING CENTER

Di bawah ini aku sertakan alamat untuk memudahkan korang mencari ye.

ROCKWORLD

Add : Setia Business Park 2,No.6,Jalan Perniagaan Setia 4,
Taman Perniagaan Setia
81100 Johor Bahru
Tel :016-7961070
Masa :5.00 petang -11.00 malam(setiap hari kecuali Isnin)
10.00 pagi - 11.00 Malam( Jumaat hingga Ahad sahaja)
Facebook :https://www.facebook.com/Rockworldjb/


CAMP5 CLIMBING GYM JOHOR

Add : Level 7,Paradigm Mall Johor Bahru(Jalan Mewah Ria 2/2,Taman Bukit Mewah,Johor Bahru)
Tel :03-77260420
Facebook :https://www.facebook.com/Camp5Johor


ROCK BASECAMP TEBRAU CITY

 F102A & B ,Level 1,AEON Mall Tebrau City,No.1 Jalan Desa Tebrau ,Taman Desa Tebrau,Johor
Tel : 017-2285068
Masa: 6.00 petang -10.00 malam(Ahad hingga Khamis)
Facebook : https://www.facebook.com/RBCTebrauCityOfficial/



PETIT CIMBING CENTER

Lot 432,Jalan Saujana Utama,Taman Saujana,Plentong,Johor
Tel :019-7166222
Masa: 12.00Tengahari-9.00 Malam(Selasa hingga Khamis)
3.00 petang-9.00 malam(Jumaat hingga Ahad)
Facebook :https://www.facebook.com/petit.climbingcenter/
So,kalau korang nak melakukan aktiviti macam ni,dah boleh survey  Indoor Climbing yang ada kat Johor ni ye.




#VisitJohorAdventure #VisitJohorFun #IndoorClimbingJohor
Info Credit by : viral  Johor

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Tuesday, January 23, 2018

Birthday Treat Babah at My Kluang Seri Alam,Pasir Gudang

Tuesday, January 23, 2018 2
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ hari sabtu yang lepas aku decide untuk belanja makan babah sempena birthday dia yang akan datang yang jatuh pada hari Isnin.So hari sabtu lepas,selepas settlekan urusan di Bank,Kami terus ke tempat makan di Seri Alam ni.Berdekatan juga dengan Bank.
So,aku memilih MY KLUANG untuk belanja babah sempena hari jadi dia.My Kluang ni antara kedai makan yang sedap di Pasir Gudang.Ianya seakan-akan Kluang Rail Coffee jugaklah.Selalunya bila birthday kami berdua,kami pilih untuk makan Secret Recepi sahaja.Hah..korang tengok Entry Birthday kami..Semuanya di sana.Bukan sebab takde tempat lain,cuma ini je yang berdekatan dengan kami.
Birthday Cake from him
Makan-makan di Secret Recipes Aeon
Birthday Celebration Untuk Nur Awfiyah
Early Birthday Celebration di Secret Reipes
Melayan Birthday Girl Hari Ini

My Kluang ni terletak di Seri alam,berdekatan dengan Tesco dan Bank-bank seperti Maybank,Public Bank dan lain-lain lagi.Ia juga berdekatan dengan deretan Moonlight Cafe,Borneo Sugar Bun di Seri Alam..Memang senang lah nak jumpa.Dekat je dengan Roundabout Seri Alam.Tepi jalan je My Kluang ni..Kalau korang nak cari tempat makan best di Pasir Gudang ni,kira recommended jugak kat sini.Sebabnya makan kat sini,suasana sangat tenang,takdelah kedengaran bunyi bising sangat.


Selfie sebentar sementara menunggu makanan sampai.Si kecik tu kalau dah mengadap handphone memang ler payah nak ajak selfie

Hah..Nak tau apa menu yang kami order di My Kluang ni..

Blueberry Cheesecake-RM8.50
Ayam Penyet Sambal-RM10.90

Ayam Bakal Sambal Hijau-Rm10.90
Dimsum-rm3.90 setiap bekas

Actually kami order 3 jenis dimsum tau,iaitu Chicken,Crab dan juga Salt Egg.Semuanya sedap belaka dan harga pun berpatutan.

Kotlah korang nak try makan kat situ kan.Kat bawah ni ada aku letakkan Map untuk memudahkan korang mencari Cafe ni.

My Kluang Cafe

41, Jalan Suria 1, Bandar Seri Alam, 81750 Masai, Johor



Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Offline Market Johor International Youth HAB

Tuesday, January 23, 2018 4
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Sebenarnya aku suka kalau ada event macam Offline Market ni.Bukannya apa,kat sini,bila kita nak cari sesuatu barang,semua ada.sebab kat sinilah diorang berkumpul untuk jual apa-apa jenis barang,makanan,barangan make up dan sebagainya
Offline Market yang akan di adakan pada 27 January 2018 ini bertempat di Hutan Bandar MBJB.Event ini adalah anjuran dari De'Press Art.So korang yang tak kemana tu,bolehlah datang ke sini untuk memeriahkan lagi suasana Offline Market.
Offline Market
🗓 27 Januari 2018 (Ahad)
📍Hutan Bandar MBJB, Johor Bahru (Johor International Youth Hab) 
⏰ 10.00 Pagi - 7.00 Malam 
☎️ 010 - 299 5308 (Farel) 
Event oleh De'Press Art
Facebook Page De'Press Art (Link), 
https://www.facebook.com/DePressArt/
Instagram [@Depressart_JohorBahru] 
Ikuti [@johorevent] di Twitter & Instagram untuk mendapatkan maklumat terkini event sekitar Johor 
#JohorEventJan #DePressArtJohorBahruEvent
credit info :https://www.facebook.com/visitjohorofficial/

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Monday, January 22, 2018

Cari jodoh di Baituljannah.com | Laman Cari Jodoh Patuh Syariah

Monday, January 22, 2018 7
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Berita baik untuk orang bujang yang nak cari jodoh secara online.Ni khas untuk orang bujang nak cari jodoh je tau.Bukan yang dah berpunya..Naya kes!! hahaha.
Mungkin selama ni korang tak tau kat mana nak tempat sesuai nak cari jodoh kan.Nak cari jodoh bukan sahaja kena pi rumah orang kawen,bukan kena pergi shopping Mall..ala ..tak payah semua tu.Sekarang ni semuanya dihujung jari.Boleh percaya ke cari jodoh guna online...Hah...ni yang aku nak bagitahu kat korang ni.Ada je laman cari jodoh  patuh syariah.Yang mana korang boleh percaya 100% dengan mendaftar dengannya.
Baituljannah.com - Laman cari Jodoh patuh Syariah yang boleh korang percaya.Meh aku cerita sedikit tentang BaitulJannah.com ni
baituljannah.com

KENAPA PERLU DAFTAR DENGAN BAITULJANNAH.COM

  1. Segala Informasi yang diberikan adalah privasi,Website anti SEO pada laman profile User dan patuh Syariah.
  2. Mesej anda dipantau oleh admin,So para wanita jangan bimbang jika ada perkara pelik admin akan terus ban user tersebut.
  3. Korang boleh cari calon jodoh impian korang dengan lebih spesifik dengan merujuk profile seperti umur,tempat tinggal,asal,serius tak nak cari calon,sasaran tahun nak kahwin dan sebagainya.
  4. Pendaftaran Percuma.
  5. Sudah lebih dari 99,000 user yang mendaftar.So korang cepat-cepat daftar diSINI untuk mencari wanita/lelaki idaman korang.

CARA NAK DAFTAR DI LAMA CARI JODOH BAITULJANNAH.COM


  1. Daftar -(Klik SINI) Baituljannah.com akan menapis setiap borang yang diberikan  oleh setiap calon.
  2. Mesej dan Taaruf -Setiap mesej dan sesi taaruf dipantau bagi menjaga adab ikhtilat.
  3. Perbincangan Keluarga -Setelah bertaaruf,setiap calon boleh berbincang dengan keluarga untuk ke peringkat yang seterusnya.(Proses ini tidak lagi di dalam kendalian Baituljannah.com)
  4. Bina Keluarga -Sekiranya didapati calon tersebut sesuai,bolehlah dipercepatkan proses nikah dan walimatulurus(Proses ini tidak lagi di dalam kendalian Baituljannah.com)

So..Menarik dan selamatkan..Hah..Jangan tunggu lama lagi ye.Cepat-cepat daftar dan temui Jodoh korang dengan cara yang selamat.

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Lagu Baru Febian's | Untuk Apa lagi

Monday, January 22, 2018 5
Assalamualaikum
Hai korang..Sesekali terdengar lagu-lagu lama memang syok tau.Lagi pulak kalau layan lagu-lagu jiwang Rock Kapak zaman dulu..Memang syahdu habis.Nak-nak kalau lagu bercinta,putus cinta,mau meleleh air mata..hahaha...Antara kumpulan-kumpulan yang aku suka layan lagu mereka adalah kumpulan Febians.Lagu-lagu Hits Febians masa dulu seperti Penantian,Demi cinta ini dan banyak lagi mampu mengimbau kenangan tau..Hadoii...Dah lama kan tak dengar cerita pasal Febians ni.Kalau korang nak tahu,Febians dah kembali...Febians kembali lagi weh..Bila dah band lama kembali lagi,mahulah lagu-lagu yang disampaikan tu.Febians adalah antara Band yang terkenal pada zaman 80 an 


Sejarah Dan Latar Belakang Serta Penubuhan Febian`s

Kumpulan Febians ditubuhkan pada tahun 1979 di Johor Bahru Johor. Asalnya kumpulan ini dianggotai oleh Aziz Mohamed ( Aziz ), Abdul Rahman ( Man Burger ), Kemat Hassan ( Kemat ), Samsuri Hj. Tahir ( Sham ) dan Jasmin Zainal ( Hana ). Asalnya dikenali sebagai D’Febians.
Mula menempa nama dalam arena muzik tempatan pada tahun 1983 hingga ke arena Juara Juara Rock. Dinobatkan gelaran Raja pentas pada era 86 – 88 kerana sering muncul dengan persembahan mantap dan bertenaga.
Pada tahun 1988, lahirnya album sulung Febians yang menggunakan nama Febians sebagai judul album. Ketika itu dianggotai oleh Aziz Mohamed (Aziz), Nasabandi Jumat (Nasha), Sufian Samiran (Ians), Harun Rahman (Harun) dan Samsuri Hj. Tahir (Sham).
Melihat sambutan hangat yang diterima menerusi album sulung, Febians muncul kembali pada tahun 1989 menerusi album kedua yang diberi judul 1001 Malam.
Pada tahun 1991, Febians muncul kembali dengan album ketiga yang diberi judul Satu Antara Sejuta. Menerusi album ini, lagu Penantian, Masih dan Kesan telah menjadi hits ketika itu. Album ini merupakan album terakhir buat pengasas yang juga pemain drum Febians saudara Sham, pemain bass saudara Harun dan juga gitaris kedua, saudara Ians.
Pada tahun 1994, album terakhir Febians berjudul Lang Buana menjengah ke pasaran. Kali ini Febians muncul dengan kemasukan Seth Jamal yang menggantikan tempat Harun selaku pemain bass dan Samad Isa yang menggantikan tempat Sham selaku pemain drum.
Selepas era 94, Febians hanya bergerak menjayakan persembahan di sekitar Johor. Berlaku juga banyak pertukaran ahli, namun mereka masih setia meneruskan perjuangan dengan membawa nama Febians.
Beberapa percubaan untuk mengaktifkan kembali Febians telah dibuat sepanjang tahun 2001 – 2005 oleh beberapa anggota yang pernah bersama Febians, namun ianya menemui jalan buntu.
Tahun 2006, Aziz telah memanggil As selaku drummer, Din selaku pemain bass dan Wai selaku penyanyi utama untuk meneruskan kembali perjalanan Febians. Namun gabungan ini hanya mampu bertahan sehingga 2013 sahaja sebelum diteruskan dengan beberapa lagi cubaan oleh anggota yang lain tetapi berakhir dengan kegagalan.
Selepas melalui pelbagai detik jatuh bangun, langkah yang lebih serius mula diambil. Dengan Samsuri Hj. Tahir kembali mengemudi posisi selaku pemain drum, beliau telah berganding bersama wajah-wajah baru.
Untuk memantapkan lagi permainan, posisi gitaris utama diisi oleh Norkamal Abd. Ghani (Nano), Dg. Rahmat mengisi slot selaku pemain gitar kedua, Hassan Bachok selaku pemain bass serta penambahan posisi pemain keyboard diisi oleh bekas pemain keyboard kumpulan Metal Child iaitu saudara Hisham Zainon manakala saudara Raymie Hj. Tahir mengisi kekosongan selaku penyanyi utama.
Febians atau kini dikenali sebagai Febian’s akhirnya mengambil keputusan untuk merakamkan sebuah single yang bakal dimuatkan di dalam sebuah projek terbaru. Untuk projek ini, Febian’s bekerjasama dengan seorang producer yang tidak kurang hebatnya iaitu saudara Wawa Jinggo di bawah naungan Meenz Music Record. Febian’s kini sudah muncul kembali dengan single terbaru berjudul ‘Untuk Apa Lagi’.

Lirik Untuk Apa lagi – Febian’s

Untuk Apa Lagi – Febian’s
Untuk apa lagi
Kau ingin kembali
Setelah hatiku ini kau lukai
Untuk apa lagi
Kau ingin mencari
Cinta suci sendiri kau nodai
Untuk apalah ertinya
Impian cinta kita bina
Janji harapan ku anggap sempurna
Kian jadi impian kosong semata
Apalah hendak dikata
Cintamu tidak setia
Terbayang wajah mu jelita
Belaian memori yg indah
Inikah balasan yang ku terima
Bila ku hadirkan untuk mu cinta
Pergilah kau ku doakan mu berbahgia
Untuk apa lagi
Kau ingin menyesali
Sekadar menyakitkan hatiku ini
Untuk apa lagi
Kau ingin kembali
Usahlah kau mencari cinta dari ini

Video Klip Untuk Apa lagi – Febian`s

Video klip kredit kepada Meenz Tv

Febian’s GiveAway Contest Edisi Januari 2018!

Apa tunggu lagi..? Serlahkan bakat yang terpendam..Febian’s GiveAway Contest Edisi Januari 2018! Bersempena musim hujan ni , anda perlu cover salah satu lagu hits Febian’s mengikut kreativiti anda dalam bentuk rakaman video & upload di laman Facebook anda. Jangan lupa untuk share & tag Febian’s TV. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30hb Januari 2018.
Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti anda. Oh, jumlah LIKE pada video anda juga turut memainkan sedikit peranan tau. Jadi apa tunggu lagi? Jom, serlahkan bakat serta kreativiti anda !
p/s : Video di sini contoh je, jangan copy bulat-bulat pulak. Yang contoh ni tak boleh dikira sebagai penyertaan tau.

Caller Ring Tone Dari Febian’s

Anda juga boleh abadikan lagu terbaru Febian`s ini di dalam nada dering telefon kesayangan anda . Mesti nampak bergaya dan rock apabila pemanggil mendail nombor anda sambil layan lagu ni nanti . Boleh rujuk poster di bawah untuk senarai Caller Ring Tone ini :-
crt febian`s
Untuk mendapatkan CD dan maklumat yang lebih lanjut boleh ke :
Facebook Febian`s Tv : https://www.facebook.com/FebiansTV/

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Sunday, January 21, 2018

SERI ALAM NIGHT BURST 24 FEBRUARI 2018

Sunday, January 21, 2018 0
Assalamualaikum
Hai korang.Hah ni berita baik untuk mereka yang sukakan marathon,larian dan yang seangkatan dengannya,khususnya orang pasir Gudang

Registration Opened!!
https://goo.gl/VTmQYr

Seri Alam Night Burst 2018

Saturday, 24th February 2018
Bandar Seri Alam, Masai, Johor

Category:
21KM: 8.15PM
12KM: 9.00PM
5KM: 9.15PM

*Early bird price until 03/12/2017
*Closing Date: 28/01/2018



Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Johor International Buble Run 2018

Sunday, January 21, 2018 2
Assalamualaikum

Quick! Register before 31st January 2018!

Registration link :  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVVMLOqGcV_o5DvznWLoO7C7WP-PePpzqlOeIQpT-rKOxjrg/viewform?fbzx=-4655191104850206000

Johor International Bubble Run 2018 
Educity,Iskandar Puteri
3rd March 2018

Bank in RM60.00 to 
CiMB 8602 0174 32 (DT EMPIRE)

Kindly send us you bank in slip with :

Full name :
Ic :

Whatsapp to :

Tahir 0127504102
Syaqir 0137699690
Rara 01112427398
Rojo 01136184104

Email : jibrun2018@gmail.com

#JohorInternationalBubleRun2018
#JIBRUN2018
#Johor
#International



Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Post Top Ad