03/01/2018 - 04/01/2018 - Kisahsidairy.com - Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Kisahsidairy.com - Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Kisahsidairy.com | Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Hot

Post Top Ad

Saturday, March 31, 2018

Perumahan dan Pemilikan Tanah di Johor

Saturday, March 31, 2018 15
Assalamualaikum

Perumahan dan Pemilikan Tanah di Johor | Hai korang,masih ingat lagi tak entry yang pernah aku post bertajuk Pencapaian Johor Dalam Dekad Baharu Johor,Perumahan dan Pemilikan Tanah di Johor juga merupakan agenda utama dalam Kad Laporan dalam Dekad Baharu Johor.


Perumahan dan Pemilikan Tanah di Johor
Salah satu fokus utama  Perumahan dan Pemilikan Tanah di Johor adalah meningkatkan penyediaan Perumahan dan Rumah Mampu Milik dan mengurniakan Hak Milik Tanah kepada Rakyat.

STATUS AKUJANJI

- Menyediakan Rumah Mampu Milik Johor(RMMJ)

Sebanyak 16,010 unit telah siap dan 100,000 unit menjelang 2023

- Menyelesaikan Projek Rumah Terbengkalai

35 Projek telah dapat diselesaikan berbanding 14 Projek yang dijanjikan

- Pembinaan Projek Perumahan Rakyat(PPR)

Sebanyak 6.717 unit rumah menjelang 2021 dan 1,170 unit telah disiapkan.

- Meneruskan Program Bantuan Rumah

Sebanyak 4,029 unit rumah telah dibaik/pulih/bina baharu 

- Mengurniakan hak milik tanah kepada peneroka Felda di Johor

Sebanyak 9,102peneroka telah menerima hak milik.




Sebenarnya banyak lagi manfat yang telah dapat dicapai di dalam Dekad Baharu Johor ni,Apa yang diberikan sudah melebihi dari apa yang dijanjikan membuatkan rakyat Johor bangga dengan pencapaian Johor sekarang,


#DekadBaharuJohor        #TeamJohor


Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Friday, March 30, 2018

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed

Friday, March 30, 2018 15
Assalamualaikum
Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed | Hai korang..Pastinya telah meniti dibibir para blogger dan sekelian alam tentang Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed ni kan.

Sekarang ni senang je nak buat duit secara online,cuma kita nak buat atau tidak je benda tu..Peluang dah ada,tapi kalau kita abaikan peluang tu,memang takkan kemana lah perginya kan.

Sebab tu aku nak perkenalkan dengan korang macam mana nak buat duit online ni.Mudah je kerjanya..Cuma korang perlu share apa jua job yang disediakan di Wall facebook masing-masing.

Mesti korang terfikir kan,bagaimana Marketplace Tok Syed ni Berfungsi?
  • Korang boleh berjual beli,tidak perlu pening nak setup platform commerce korang sendiri
  • Pilih job yang disediakan
  • Terdapat Affiliate Program dan gunakan sebagai link affiliate untuk mengajak mereka yang nak join Buat duit dengan Affiliate 
  • Korang jugak boleh menjadi pengedar Produk dari Toksyed 

Aku dah pun menjadi salah seorang dari Buat duit dengan Marketplace Tok Syed ni..Sekarang pun aku dah kumpul point hasil dari kerja yang aku buat.

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed
Hasil dari point yang aku kumpul

Masih tak banyak,tapi job yang disediakan memang banyak tau.Korang rajin dengan tidak je nak buatnya.

Caranya mudah je,korang just daftar  Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed di sini http://bit.ly/2G9Bd9Q

Step 1 : Daftar di SINI

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed

Daftar ikut step yang diberikan.

Step 2 : Log In
Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed
korang akan dapat paparan seperti ini.Disebelah kiri adalah Job yang available..Korang boleh klik "MY account" dan ada tertulis "JOB"

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed
akan nampak paparan seperti ini,dan korang boleh start memilih Job yang masih available.

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed
terus korang applied Job yang korang pilih..dan last sekali jangan lupa screeshot task yang korang dah buat...





Mudah kan So,kalau korang ragu-ragu atau tak faham,boleh je terus ke page Tok Syed

PAGE : TOKSYED
WHATSSAP :ENQUIRY




Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Buffet Ramadhan 2018 di Double Tree By Hilton Johor Bahru

Friday, March 30, 2018 63
Assalamualaikum
Buffet Ramadhan 2018 di Double Tree By Hilton Johor Bahru | Insyallah,tak lama lagi kita akan berada di Bulan Ramadhan 1439H tahun 2018.So,sudah pastinya korang akan mencari Buffet Ramadhan di Johor Bahru ni kan..Yelah,kenalah survey dari sekarang.Pakej Buffet Ramadhan 2018 pun majoritinya dah dikeluarkan oleh pihak Hotel dan peniaga restoran makanan.
Baru-baru ini aku telah dijemput oleh pihak Double Tree By Hilton Johor Bahru untuk Ramadhan Media Preview pada 28 mac 2018.Ni kira 1st time aku join Food Review di Hotel.Actually sebelum ni ada jemputan tetapi tak dapat nak join sebab masa tu Naura kecil lagi..So,this year,insyallah,akan join Food Review atas jemputan.
Kepada korang yang ingin merasai kelainan yang ada di Double Tree By Hilton Johor Bahru ni,boleh lah hubungi mereka untuk tempahan nanti ye.Sebelum tu meh aku cerita sedikit apa kelainan yang ada untuk korang berbuka puasa di Makan Kitchen Double Tree Johor Bahru ni.
Untuk tahun ini,Double Tree By Hilton Johor Bahru memperkenalkan makanan tempatan,Exquisite Mediterranean dan Arabic fare.Semua makanan yang disediakan sedap-sedap belaka.So,tak rugi korang untuk memilih berbuka puasa di sini.

BERBUKA PUASA DI DOUBLE TREE BY HILTON JOHOR BAHRU

Terdapat menu baru dalam buffet ramadhan 2018 Double Tree By Hilton Johor Bahru yang pastinya korang akan pulang dengan rasa yang sangat puas.
Antara Main Course Buffet Ramadhan 2018 di Double Tree By Hilton Johor Bahru adalah:-
MAIN COURSE
Shikh Tauok
Lamb Moussaka
Morrocan Vegetable Tagine
Kebab Grilled Parsion Style
Grill Cilantro Shrimp
Morrocan Grilled  Lamb Shoulder






MEZZEH
falafel
Kibbeh
Tabbouleh
Hummus Bi Tahini
Baba Ganoush
Fattoush Salad
Greek Yogurt
Batata Harra
Foul Meddamas
Zaatar Olive Salad



and ada pelbagai lagi menu makanan menarik yang disediakan disini termasuk iaitu Live Station,Chine BBQ  Stall Station ,Malay Stall Station dan terdapat Local & international Salad.



HARGA PAKEJ BUFFET RAMADHAN 2018 di Double Tree By Hilton Johor Bahru

Mediterranean & Arabic Cuisine,Marche Style Asian Buffet

 17 May - 14 June 2018
RM168 Nett/ Adult
RM84 nett/ Child

Hari Raya Dinner

15 & 16 June 2018
RM168 Nett/ Adult
RM84 nett/ Child

Hari Raya Hi-Tea Buffet

15-17 June 2018
RM108 nett/Adult
RM54 nett/Child

FEAST@11

Asian Style Buffet at our Beautifully decorated Ballroom
21 May - 7 June 2018
RM138 nett/Adult
RM69 nett / Child

PENCUCI MULUT 


Selain itu ada juga buah-buahan disediakan

Dari pengalaman aku mencuba pelbagai jenis masakkan yang disediakan di Double Tree Johor Bahru ni,boleh dikatakan semuanya sedap.Jadi tak rugi kalau korang mencuba Buffet Ramadhan yang disediakan oleh Double Tree By Hilton Johor Bahru ni tau.Aku bagi 9/10 untuk makanan Main Course yang disediakan.Memang terbaik.



Untuk maklumat lebih lanjut,korang boleh email kepada nurulatiqah.irwan@hilton.com atau call +6012 784 1842 / +607-2686868

DoubleTree by Hilton Johor Bahru


Alamat :
12 Jalan Ngee Heng, Johor Bahru, Johor 80000 Malaysia.


 Maps ke  Double Tree By Hilton Johor Bahru

                                       






Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Thursday, March 29, 2018

GRAND OPENING SALE SUBWAY AT PETRON LINK KEDUA GELANG PATAH

Thursday, March 29, 2018 3
Assalamualaikum
BUY 1 GET 1 FREE

AT SUBWAY PETRON LINKEDUA
lebuhraya Link Kedua,Gelang Patah
81550,Nusajaya 
Johor

today 29 march 2018 from 10am-10pm


Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Read More

Wednesday, March 28, 2018

Puzzle Printing untuk dijadikan hadiah kepada yang Tersayang

Wednesday, March 28, 2018 12
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ Mesti ada di kalangan korang yang pening kan bila memikirkan hadiah apa yang akan diberikan kepada yang tersayang.Sempena Hari jadi atau Hari ulang tahun perkahwinan mungkin,berikan sesuatu yang lain daripada yang lain.
Dan selalunya,hadiah yang akan diberikan adalah bunga,jam,minyak wangi dan lain-lain.Cuba tukar sikit jenis hadiah yang korang nak berikan kepada yang tersayang,Jadi takdelah sidia bosan asyik menerima barangan yang sama sahaja setiap kali HARI ISTIMEWA tu kan.Tapi bab nak cari hadiah ni pun boleh pening kepala tau.Sampai buntu nak fikir apa yang nak diberikan kepada sidia tu.
Apa kata korang bagi hadiah berbentuk PUZZLE  pulak.Korang create lah Puzzle tu dengan gambar sweet korang berdua...Mesti sidia suka.Jadi bolehlah disimpan buat kenangan.Jadi macam dekat je Puzzle Printing  tu dengan korang.So,kat mana korang nak cari dan buat Puzzle Printing tu?Tempat yang murah dengan harga berpatutan?Bukan setakat murah je,korang juga boleh dapat 30% offer  dan PENGHANTARAN PERCUMA jika korang shopping sebanyak Rm70 ke atas.uih..rasa dah berbaloi sangat tu tau.Rasa rugi pulak kalau korang tak tempah hadiah korang kat sini.Design pun cantik.Dari pengalaman aku ,Masa beli mug dengan Printcious ni,Printing dia pun cantik dan tahan lama..Kalau kroang tengok entry aku pada tahun 2016,sampai sekarang mug tu masih cantik lagi tau printingnya.
PRINTCIOUS.COM,satu website Printing yang boleh membantu korang menghasilkan satu hadiah yang menarik.Sangat berbaloi memandangkan aku juga pernah menggunakan khidmat Printcious ni tau.Korang boleh Klik SINI untuk melihat apa yang aku buat dari Printcious ni.Printcious.com ni adalah salah satu laman web yang menyediakan perkhidmatan percetakan untuk korang design sendiri hadiah harijadi seperti Bantal,Mousepad,Tshirt,KeychainMini Trees,Phone Cases dan banyak lagi yang sangat sesuai untuk dijadikan hadiah anniversary,hadiah harijadi,Graduation day,Hadiah perkahwinan dan banyak lagi.Mesti korang 
PRINTCIOUS.COM ini memberikan korang idea yang menarik tau.Jadi takdelah korang buntu nak belikan hadiah.Senang kerja tau.Just buat ikut idea sendiri,submit pada printcious dan tunggu jelah beberapa hari hadiah tu akan sampai kepada korang.So,tak payah korang susah-susah nak keluar cari hadiah kan.
Hadiah berbentuk Puzzle Printing  ni korang boleh pilih sendiri samada nak memilih gambar yang sedia ada atau korang nak create sendiri pun takde masalah.Dan Puzzle ada dua jenis bentuk iaitu Puzzle  printing Rectangle dan Puzzle printing Love.

Puzzle Printing Rectangle 
Ada beberapa size yang boleh korang pilih seperti di bawah ni.Korang boleh pilih mengikut kesusaian hadiah yang korang nak bagi tu ye.


  • A5: 80 pcs (15cm x 21cm)
  • A4: 120 pcs (20cm x 28cm)
  • A3: 300 pcs (28cm x 39cm)
  • A2: 500 pcs (38cm x 50cm)

  • Puzzle Printing Love

    Manakala Size untuk Puzzle Love ni hanya terdapat size 75 pcs(19.5 cm x 19.5cm)

    Korang bolehlah pilih samada ingin menggunakan Puzzle Printing in Malaysia  yang dah ready made atau korang nak create sendiri.Lagi bagus kan bila korang DO IT YOURSELF,barulah nampak yang korang buat tu dengan penuh kasih sayang...cewahhh...Letak la gambar manis berdua untuk kenang-kenangan.Mesti sidia teruja tau bila dapat hadiah ni.  


    Jika korang mencari SOUVENIER GIFT IDEA FOR GUESTS,jangan lupa untuk menghubungi Printcious.com.Atau korang juga boleh mencari mereka untuk mengadakan parti harijadi dan memerlukan "PARTY PHOTO BOOTH" 
    Korang boleh layari website mereka untuk maklumat lanjut ye.

    Facebook :  https://www.facebook.com/printcious/Website : http://www.printcious.com/



    Thanks for Reading kisahsidairy.com
    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

    Read More

    Tuesday, March 27, 2018

    Menginap di Le Grandeur Palm Resort Senai Johor

    Tuesday, March 27, 2018 24
    Assalamualaikum

    Menginap di Le Grandeur Palm Resort Senai Johor | Hai korang..Actually percutian ni hanyalah untuk menemankan babah ke Seminar pada malam Sabtu hari tu.Kami sebenarnya dari Melaka pada Khamis untuk menghantar MIL ke sana.So,disebabkan babah ada seminar di Senai,Maka kami ambil peluang untuk menginap di sini membawa anak-anak.



    Kalau ikutkan Seminar babah di Hotel ZamSaham,tapi memandangkan bawa pulak anak-anak ni,haruslah kena tempat yang ada kolam renang dan memudahkan kami untuk beriadah kan..Takdelah anak terperap je dalam bilik..Tapi memang terperap pun...hahahaha
    Sebelum kami ke Melaka lagi kami dah menempah Le Grandeur Palm Resort Johor ni melalui Agoda.Boleh dikatakan Harga Agoda lebih murah dari yang lain.Aku ambil semalam hanya Rm152 belum masuk GST ok..
    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor

    Kolam renang di Le Grandeur Palm Resort Johor.Betul-betul berhadapan bilik kami.Ada dua kolam renang iaitu untuk dewasa dan kanak-kanak.Kolam renang kat sini memang besar.Kalau korang tak menginap di sini pun,korang still boleh nak ke sini tau.Kalau tak silap aku untuk kolam renang ni,hanya RM20 sahaja.



    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Kaunter pendaftaran/Receptionist


    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Di hadapan pintu Hotel Le Grandeur Palm Resort Johor

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Salah satu tempat untuk korang Chill

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
     LE SPA yang disediakan di sini

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Golfer

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Kami menetap di bilik ini

    Masa aku booking di Agoda,aku dah pilih siap-siap untuk bilik Deluxe Suit.Jadi senang ada satu katil besar je kat situ.

    Jom aku bawak korang untuk lihat pemandangan di dalam bilik kami

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Selepas masuk ke pintu bilik kami,disediakan satu ruang untuk gantung baju,isi barang berharga dalam peti besi tu,ada juga disediakan iron,dan iron board.Jadi senang sangat nak iron baju.Takdelah kena panggil diorang untuk hantar iron kan.


    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Selepas itu korang akan nampak bilik mandi yang sangat luas.Di dalam bilik mandi tu terdapat tandas ,tempat mandi dan bath tub.

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Bath tub yang ada di dalam bilik mandi.
    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Kelengkapan mandi semua ada disediakan
    Selepas tu korang akan jumpa cabinet di hadapan Katil.Di dalam cabinet tu ada mini fridge untuk korang letak apa-apa makanan atau minuman

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Disediakan juga mineral water dan minuman 3 in 1

    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Katil untuk kami beradu malam tu.
    Actually,adik aku yang bongsu pun ikut sekali dalam percutian pendek kami tu.So husband aku tidur bawah la jawabnya...hahahaha....


    Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
    Di sebelah katil tu terdapat kerusi dan meja sudut.tempat lepak sambil tengok tv.
    Kemudahan banyak tau di sini,Korang yang kaki Golf,kaki gymm dan yang suka dengan SPA tu,semuanya ada disini.

    Berbalik kepada makan malam,actually,aku tak makan pun malam tu kat tempat diorang sebab malam tu ada satu tempat je yang buka iaitu Japanese Restaurant.Memandangkan aku bawak anak-anak,kang tak termakan pulak diorang ni..Harga pun boleh tahan.So kami beli je makanan di Kedai Mini berhampiran masuk ke Hotel ni.

    Di Le Grandeur Palm Resort Johor ni,korang boleh DIning In,kalau bernasib baik,semua bukak,korang boleh cuba semua sekali..Kat sini terdapat beberapa jenis makanan yang korang patut cuba iaitu
    • The Ishwara Brasserie and Terrace
    • Sobasei Japanese Restaurant
    • The Bar
    • The Grill at Cocomo
    • Xin-Shan Long Chinese Restaurant
    • Turquoise  Poolside Bar




    Selepas Check in,anak-anak dah tak sabar nak mandi kolam.Lepas rehat sekejap,terus bawak mereka turun ke pool.


      Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
      Tak perlu risau sebab ada dua kolam iaitu untuk dewasa dan anak-anak.

      Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
      umi lah terpaksa melayan budak dua orang ni

      Dalam pukul 6 lebih baru masuk bilik..Itu pun sebab umi dah letih nak melayan puteri-puteri ni.
      Malam tu masing-masing kepenatan,dan adik pun tak berapa sihat,so semua tidur awal.Ikutkan moksu dia nak pegi lagi berenang malam tu,hakak dia je tak kasi..Kang kena kidnap ngan mat salleh kang,sia-sia je..hahaha..


      Keesokkan paginya,kejut kan budak-budak ni awal,sebab nak pergi sarapan.Kang tak sempat pulak sebab sarapan kat sini sehingga pukul 10.30 pagi..Rasa kat mana-mana pun sama kan

      Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
      Sebelum pergi breakfast,umi dengan kakak wefie dulu di koridor bilik

      Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
      Wefie di Hotel.. Masa ni memang tak sempat nak bergambar dah sebab masing-masing buat perangai..Umi yang pening kepala


      Kalau korang bawa lebih dari dua orang,nak breakfast ni kena bayar RM15 sahaja...Murah la jugak kan..Tapi tak semua makanan korang boleh isi dalam perut..Aku pun makan sikit je..

      Le Grandeur Palm Resort Senai Johor
      Kami sekeluarga.
      Masa ni adik dan kakak bagi full support untuk bergambar..Sebab jarang nau gambar kami berempat.


      Kalau korang nak menginap di Le Grandeur Palm Resort ni,aku memang recommended sangat.Sebabnya,Resort ni tak jauh dari Lapangan Terbang Senai tau.Nak cari makan pun senang je.


      Korang boleh tengok Maps dan alamat yang aku beri di bawah ni..Aku bagi 5 bintang untuk Resort ni.

      LE GRANDEUR PALM RESORT JOHOR

      Jalan Persiaran Golf, Off Jalan Jumbo,81250 Senai Johor
      Malaysia
      www.Palmresort.com





      Thanks for Reading kisahsidairy.com
      Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

      Read More

      Sunday, March 25, 2018

      Pencapaian Johor dalam Dekad Baharu Johor

      Sunday, March 25, 2018 3
      Assalamualaikum
      Hai korang..baru 1st time rasanya aku nak bercerita pasal Johor.Johor merupakan tempat aku dilahirkan.Apabila melihat pencapaian Negeri Johor sekarang ini,rasa bertuah kerana berada di Negeri Johor.


       Kalau dilihat pencapaian yang di capai Negeri Johor dari tahun 2013 hingga 2018 kita sendiri maklumkan banyak perubahan pembangunan untuk rakyat Negeri Johor khususnya.Ianya selari dengan WAWASAN 2020 yang akan tiba sedikit masa nanti.Johor hari ini adalah Johor yang lebih maju ekonominya,lebih sejahtera kehidupan rakyatnya dan lebih berwawasan kepimpinan serta rakyatnya.


      YAB Dato' Muhammad Khaled Nordin selaku Menteri Besar Johor mengatakan usaha Kerajaan Negeri menilai secara objektif dan jujur kemajuan semasa yang telah dicapai berlatarbelakangkan perencanaan untuk kesejahteraan rakyat hari ini dan masa hadapan.

      MISI JOHOR KE ARAH WAWASAN 2020

      Johor sebagai negeri berpendapatan tinggi serta sebuah destinasi pilihan untuk pelaburan dan kehidupan yang berkualiti di mana kemajuan dan tradisi bergerak seiring.Ia merupakan pertumbuhan ekonimi yang saksama dan mampan didorong oleh teknologi baharu,infrastruktur moden,tenaga kerja yang berkemahiran tinggi,persekitaran perniagaan serta ekosistem yang berdaya maju dan berdaya saing,serta perkhidmatan awam yang cekap dan responsif.

      MISI MEMBANGUN DEKAD BAHARU JOHOR

      YAB Dato' Muhammad Khaled Nordin  berikrar untuk membawa Negeri Johor kepasa satu pembangunan yang bersifat inklusif lagi bersepakat ,pentadbiran yang berasaskan limpahan yang saksama,serta pembangunan yang mengutamakan pencapaian.


      Antara Misi yang telah dibangunkan oleh Kerajaan Johor dari tahun 2013-2018 adalah :-

      1.MEMULAKAN VISI DENGAN KERAJAAN YANG BERPAKSIKAN KEPADA RAKYAT
      YAB Dato’ Mohamed Khaled Nordin telah diperkenan sebagai Menteri Besar Johor ke-15 setelah Parti Barisan Nasional berjaya membentuk Kerajaan Negeri pada Pilihan Raya Umum ke-13.
      2.KEUTAMAAN MELALUI SUARA HATI JOHOR
      Kerajaan yang berwibawa adalah kerajaan yang boleh menterjemahkan hasrat rakyat, idea rakyat dan kemahuan rakyat dalam bentuk dasar dan strategi yang memakmurkan dan mendatangkan rasa sejahtera pada bangsa” YAB DATO’ MOHAMED KHALED NORDIN | MENTERI BESAR JOHOR 
      Kerajaan Negeri Johor telah melantik pasukan penyelidik dari Universiti Teknologi Malaysia untuk penglibatan awam terhadap 100 hari pertama pentadbiran beliau sebagai Menteri Besar Johor.Ia bertujuan untuk menggubal dasar berdasarkan kehendak,jangkaan dan keperluan rakyat berasaskan tema "Merakyatkan Kerajaan"

      3.KEPIMPINAN BERPRESTASI
      Kepimpinan dan pentadbiran negeri Johor mesti mempunyai halatuju dan wawasan yang jelas. Segala halatuju dan wawasan ini mesti boleh dinilai dan diukur prestasinya. Bahawa Kerajaan mesti berorentasikan pencapaian terbaik.



      4.PELAN PERTUMBUHAN STRATEGIK JOHOR
      “Pelan Pertumbuhan Strategik Johor ini diilhamkan atas dua kepercayaan iaitu pertama, pembangunan ekonomi Johor mesti didemokrasikan dan kedua, kerana pertumbuhan ekonomi Johor memerlukan naratif baharu’’



      5.JOHOR BERKEMAJUAN
      Kerajaan Negeri Johor memperkenalkan Gagasan Johor Berkemajuan sebagai instrumen mewujudkan keseimbangan dalam pembangunan Johor yang inklusif pada masa depan”


      KAD  LAPORAN PENCAPAIAN JOHOR 2013-2018



      Antara pencapaian yang telah di capai oleh Kerajaan Johor adalah
      • KDNK Johor telah melepasi RM100 Billion
      • Johor destinasi pelaburan terbesar dalam sektor pembuatan
      • 17,292 pemohon telah menerima tawaran RMMJ sejak 2013
      • Tanah rizab melayu telah meningkat kepada 30% daripada keluasan Johor
      • Bas Muafakat Johor telah memanfaatkan 4,503,150 penumpang
      • Kedai harga patut IMCORP meringkan kos sara hidup
      • Jalan kampung diperluaskan
      • Pembangunan Keusahawanan yang tersusun
      • 180,000 peluang pekerjaan kini tersedia
      • 77 buah SAKJ terbengkalai telah disiapkan
      • Indeks jenayah Johor telah menurun kepada 46%

      PENCAPAIAN NEGERI JOHOR


      1.KRT JALAN SAWI,KLUANG
      Johor mencatatkan penuruan kadar jenayah sebanyak 46% bagi tahun 2017 berbanding 2011.Kerjasama aktif masyarakat menjadi antara penyumbang utama termasuklah dengan menggerakkan Kawasan Rukun Tetangga(KRT) dan Skim Rondaan Sukarela(SRS),Kini sebanyak 792 unit  KRT dan 609 unit SRS telah ditubuhkan di Johor.


      2.BAZAR KARAT JOHOR BAHRU
      Bandaraya yang sentiasa bergemerlapan.Pada tahun 2016,Johor telah menerima kemasukkan sebanyak 9.98 juta pelancong yang memberi impak positif kepada ekonomi,sosial dan kesejahteraan rakyatnya.

      3.LAPANGAN TERBANG ANTARABANGSA  SENAI
      Johor memiliki akses pengangkutan darat,laut dan udara yang baik.Johor telah mencatatkan kedatangan  pelacong pada tahun 2016.Jaringan pengangkutan ini berupaya membantu menjadikan Johor antara Hab Logistik terpenting di Malaysia dan juga di rantau ini.



      4.MERSING
      Kerajaan Negeri sentiasa peka dengan keperluan rakyat Johor dalam melakukan aktiviti riadah.Di bawah Bajet Johor 2018,Rm45.7 juta diperuntukkan bagi menyediakan kemudahan sukan dan rekreasi di seluruh negeri Johor.Sebanyak RM44.6 juta pula diperuntukkan untuk menaiktaraf taman-taman rekreasi dan riadah sedia ada.



      5.MUAR
      Budaya dan tradisi Johor yang tidak pernah lekang di telan zaman menjadikan ia identiti dan jati diri yang kuat kepada tanah selatan ini.Pada tahun 2017,seramai 3,104 orang menyertai program pembangunan seni budaya.Aktiviti kesenaian ini menyokonh hasrat menjadikan Johor sebagai Pusat Tamadun Melayu Antarabangsa.



      6.JOHOR BAHRU
      Resepi dan rasa asli makanan johor yang sekian lama menjadi sebahagian identiti kuat kepada tanah Selatan ini.

      Setiap daerah di negeri ini mempunyai hidangan asli Johor yang merupakan salah satu daya penarik kepada pelancong dari dalam dan luar negara.


      7.TAMAN REKREASI TASIK Y,BATU PAHAT
      Akses data dan internet secara percuma memudahkan lagi capaian komunikasi tanpa sempadan.Terdapat 135 hotspot Johor WiFi di seluruh Johor dengan 50 lagi hotspot akan diaktifkan di kawasan luar bandar


      8.TANGKAK
      Antara langkah intervensi kerajaan dalam meringankan beban kos sara hidup rakyat di Johor adalah melalui program air percuma bagi penggunaan 25 liter padu.Sebanyak 15,303 akaun dibawah senarai e-Kasih dan Orang Asli telah menerima manfaat daripada program ini (penerima 2013 – 2017).


      9.SEKOLAH AGAMA TAMAN PELANGI ,SEGAMAT
      Dalam mencapai misi utama Johor Berkemajuan, pembangunan modal insan yang lebih dinamik dan terurus menjadi fokus utama kerajaan Negeri.Terdapat sebanyak 578 buah Sekolah Agama Kerajaan Johor (SAKJ) di Negeri ini. Jumlah ini termasuklah sebanyak 77 buah sekolah agama terbengkalai yang telah disiapkan. Sebanyak 30 buah lagi akan dibina.


      10.KAMPUNG PARIT STAN,PONTIAN
      Sejak tahun 2013, sepanjang 334.36km jalan kampung baharu berjaya dibina manakala 1,212km jalan kampung telah siap dilebarkan.Pemasangan sebanyak 29,386 unit lampu baharu di jalan-jalan kampung kini dinikmati manfaatnya oleh penduduk kampung di seluruh Johor.






      11.GERAI MAKAN MAJLIS DAERAH SEGAMAT
      Ruang niaga dan makan yang lebih bersih, teratur dan cekap menjadikan industri makanan dan minuman di Johor lebih berdaya saing.Di bawah Bajet Johor 2018, Kerajaan Negeri memperuntukkan sebanyak RM29.3 juta bagi tujuan pembinaan dan penaiktarafan ruang-ruang perniagaan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) meliputi gerai, kiosk dan tapak trak makanan.


      12.PONTIAN
      Nelayan-nelayan di kawasan perairan Selatan Johor menjadikan hasil tangkapan laut sebagai punca pendapatan keluarga.Sehingga kini, Kerajaan Negeri telah memberikan bantuan RM2,000 secara one-off kepada 5,115 nelayan di Selatan Johor yang terjejas daripada penambakan laut.



      13.KAMPUS INDUK KOLEJ YAYASAN PELAJARAN JOHOR KOTA TINGGI
      Pelajar kemahiran di Kampus Induk KYPJ tekun mengikuti kelas kemahiran.Sejak diperkenalkan pada tahun 2016, seramai 1,628 orang pelajar dalam bidang kemahiran telah menerima manfaat melalui Tabung Latihan Kemahiran Johor.


      14.INKUBATOR USAHAWAN JOHOR,PASIR GUDANG
      Kecekalan, niat yang ikhlas dan tawakal menjadi kunci utama kejayaan bagi seorang usahawan.Melalui inisiatif di bawah Perbadanan Islam Johor (PIJ), 4 buah pusat inkubator usahawan telah / sedang dibina di Pasir Gudang, Bandar Baru Uda, Stulang Baru dan Pengerang.



      15.LADANG NANAS ,PONTIAN
      Berbudi pada tanah pasti ada hasilnya.
      Pelbagai inisiatif sedang rancak dilaksanakan bagi mencapai matlamat Johor sebagai pengeluar makanan utama di Malaysia.Melalui Bajet Johor 2018, sejumlah RM17.4 juta diperuntukkan bagi sektor pertanian, perikanan dan veterinar.

      16.JALAN TASEK,JOHOR BAHRU
      Warga Johor memanfaatkan perkhidmatan bas percuma Bas Muafakat Johor (BMJ) sebagai pengangkutan awam pilihan.Perkhidmatan BMJ telah diperkenalkan pada 1 April 2016. Sehingga kini, terdapat 54 laluan yang telah diwujudkan meliputi kesemua daerah di Johor.Seramai 4,503,150 penumpang telah menggunakan perkhidmatan bas ini.



      17.LEBUHRAYA EDL,JOHOR BAHRU
      Berpuluh ribu warga Johor yang bekerja di Singapura menggunakan Tambak Johor setiap hari.Bermula 1 Januari 2018 Kerajaan telah memansuhkan kutipan tol Lebuhraya EDL yang dikenakan di Plaza Tol Bangunan Sultan Iskandar, Johor Bahru. Pemansuhan ini telah membantu mengurangkan kos pengangkutan antara RM3.40 hingga RM10.20 sehala.

      MANFAAT ORANG JOHOR DISETIAP PERINGKAT UMUR


      MANFAAT UNTUK BELIA 18-30 TAHUN

      MANFAAT UNTUK ORANG DEWASA 3.-59 TAHUN


      MANFAAT UNTUK WARGA EMAS 60 TAHUN KE ATAS
      Bagi aku,Negeri Johor banyak membantu rakyatnya dalam kesempurnaan hidup yang lebih cemerlang.Banyak yang telah diberi peningkatan untuk rakyat sendiri.Apa yang penting kita sebagai rakyat Negeri Johor adalah Betulkan Niat,Bangunkan Negeri,Belalah Negara,Berilah Nilai dan Bawalah Nama Negeri Johor.



      Kalau korang nak melihat pencapaian Johor sepanjang 5 tahun ni bolehlah layari Website

      http://www.dekadbaharujohor.my/

       #TeamJohor #DekadBaharuJohor

      Thanks for Reading kisahsidairy.com
      Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

      Read More

      Monday, March 19, 2018

      Kelebihan bulan REJAB

      Monday, March 19, 2018 14
      Assalamualaikum
      Kelebihan bulan REJAB | hai korang...Dah pun masuk bulan rejab..Syukur alhamdulillah..Seperti yang kita sedia maklum,banyak kelebihan dan keistimewaan di bulan REJAB ni.Rejab sebagai bulan penebus dosa serta bulan untuk menambah ganjaran pahala.

      PENGERTIAN REJAB

      Rejab bermakna  kebesaran atau kemulian.Ia juga membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan.Masyarakt jahiliyyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memuliakan dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab.Bagi umat islam,kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah s.a.w iaitu peristiwa Isra' dan Mi'raj.

      sumber: http://dspace.unimap.edu.my/

      source : darulmurtadza.com

      Korang boleh dapatkan cerita Isra' dan Mi'raj melalui google ye.

      So,sebenarnya banyak kelebihan yang kita boleh dapati di bulan Rejab.Rasanya rugi kalau kita tak mengambil tahu tentang kelebihannya.Di senaraikan KELEBIHAN BULAN REJAB untuk kita sama-sama lakukannya.


      KELEBIHAN BULAN REJAB


      1.Sabda Nabi  s.a.w ,Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

      2.Sabda Nabi  s.aw,Bulan Rejab bulan Allah,Bulan Syaaban bulanku,dan bulan Ramadhan bulan umatku.

      3.Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya,Syaaban dengan malam NUSFUnya dan RAMADHAN dengan LAILATUL QADARnya.

      4. Malam awal Rejab mustajab doanya(dalam kitab Roudhoh Iman Nawawi)

      5.Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertingi(Firdaus).Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

      6.Puasa 3 hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang,yang menghalakan dia ke neraka(panjangnya setahun perjalanan)

      7.Puasa 4 hari pada bulan Rejab,diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari Kiamat.

      8.Puasa 5 hari pada bulan Rejab,aman daripada azab kubur.Puasa enam hari pada bulan Rejab,keluar kubur bercahaya muka.

      9.Puasa 7 hari pada bulan Rejab,ditutup daripada tujuh pintu neraka.

      10.Puasa 8 hari pada bulan Rejab,dibuka baginya lapan pintu syurga.

      11.Puasa 9 hari  pada bulan Rejab,keluar dari kuburnya lalu MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH, maka tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

      12.Puasa 10 hari pada bulan Rejab,dijadikan dua sayap,terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

      13.Puasa 16 hari pada bulan Rejab,akan dapat melihat wajah Allah di dalam Syurga dan orang pertama yang menziarahi Allah di dalam syurga.
      14. Puasa 19 hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.
      Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu.
      Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Quran atas segala Qalam.
      17. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.
      18. Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti.
      19. Sesiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu kejahatan.
      20. Setiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali. Bulan Rejab bulan Allah.
      21. Bersedekah pada bulan Rejab, dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah.
      22. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad. Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka!
      23. Barangsiapa meminta ampun (beristighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.
      24. Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya: ‘Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggianKu dan kebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu di bawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu, engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antara kau’.(dari kitab Raudatul Ifkar)
      25. Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.
      sumber  sini 

      Jom sama-sama untuk kita amati bulan Rejab dan lakukan amal ibadah yang lebih untuk bulan ini dan bulan seterusnya.






      Thanks for Reading kisahsidairy.com
      Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

      Read More

      Post Top Ad