Menu Nasi Tomato di Hari Minggu - Kisahsidairy.com - Parenting | Lifestyle | Travel | Food | Review

Kisahsidairy.com - Parenting | Lifestyle | Travel | Food | Review

Kisahsidairy.com | Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Hot

Post Top Ad

Monday, March 05, 2018

Menu Nasi Tomato di Hari Minggu

Assalamualaikum
Hai korang☺☺Walaupun keadaan kesihatan tak mengizinkan semalam,sempat jugak buatkan husband Nasi Tomato.Rasanya Nasi tomato ni lebih mudah dan takde la leceh mana.
Kalau ikut resepi di google,memang banyak nak kena sediakan,cara mudah masak Nasi Tomato cara aku ni,simple je..tak susah mana pun..So far,rasa pun sedap...hehehe..Siapa nak puji diri sendiri.So maka bersilatlah kita di dapur
Actually,aku tak guna Tomato Puri tau.Aku tak suka sebab dia masam..Tapi tak taulah kalau aku terlebih letak,atau aku tak pandai buat..hah..itu jelah.Aku lebih suka blend tomato je.Jom ikut resepi aku ni
Oklah kan kejadiannya meh la aku share sikit Resepi Nasi Tomato mudah cara aku ni.

Bahan untuk Nasi Tomato

4 Biji Tomato -Blend sampai lumat(guna air sikit je)
1 biji Bawang besar dihirs
2 biji Bawang putih dihiris
Rempah 3 sekawan
1 biji tomato dipotong dadu
Tomato sos
1 kiub ayam
Daun sup
1/2 cawan susu cair

Cara nak masak nasi tomato

Panaskan sedikit minyak dalam kuali,dan tumis bawang yang dihiris sekali dengan rempah 3 sekawan tu.Kemudian korang masukkan 1 kiub ayam dan tomato yang dah di blend.Lepas tu masukkan susu cair.Kemudian masukkan jugak tomato sos serta perasakan dengan garam.

Kemudian masukkan ke dalam beras yang dah korang cuci.Masukkan air ikut sukatan dan letak terus dalam rice cooker.Kalau nak wangi,letaklah daun pandan dan letak daun sup  tu tau.And siap!!!

Acar timun tak cukup sifat sebab takde Nenas

Ayam masak merah

Simple je Nasi Tomato aku tu kan.Nak masak pun takdelah lama sangat.Lauk dia pun mudah sangat.Nasi tomato ni aku selalu jugak buat.itu pun kalau hari minggu atau hari cuti jelah aku buat.Kalau hari bekerja lauk aku simple dan senang nak ngap

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

29 comments:

  1. nasib perut masih kenyang... tengok je gambar rasa dah sedap... hihihi

    ReplyDelete
  2. sedapnya lama dah tak makan nasi tomato

    ReplyDelete
  3. ok fine. masak sedap tak pelawa orang datang rumah 😒

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum eda...sedapnya menu dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama,hehehe...sedap lagi mama masak

      Delete
  5. fulamak.. ngences mama tgk

    ReplyDelete
  6. ayam masak merah tu menggoda iman

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yang suka dengan ayam masak merah ni

      Delete
  7. Wah sedapnya naso tomato.boleh try nanti

    ReplyDelete
  8. Lapar bila tengok ayam masak merah tu...wiken ni kalau xbalik kampung nak buatlah

    ReplyDelete
  9. senang je rupanya, lepasni boleh try buat :D

    ReplyDelete
  10. tak pernah masak nasi tomata. insyallah nnt rajin kite masak ehh

    ReplyDelete
  11. Senang juga ya resepinya, boleh Kak Sue cuba nanti. Tq for sharing 🙂

    ReplyDelete
  12. sedapnya nasik tomato. lama Qekra tak masak ;)

    ReplyDelete
  13. Wahhh... Sedapnya. Tak pernah buat nasi tomato lagi ☺

    ReplyDelete
  14. Nasi tomato wajib ada ayam masak merah dan acar. Nak sedap ada dalca. Nyun nyum

    ReplyDelete
  15. Kenapalah Yana pu tengok time lapar.. Terliur pulak hehe tq share nanti boleh cuba..

    ReplyDelete
  16. Sedapnya masak. Kita selalu time weekend je nak masak special macam ni.

    ReplyDelete



Post Top Ad