Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel - Kisahsidairy.com - Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Kisahsidairy.com - Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Kisahsidairy.com | Parenting | Lifestyle | Beauty | Travel | Review

Hot

Post Top Ad

Thursday, May 31, 2018

Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel

Assalamualaikum
Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel | Bila kanak-kanak dah meningkat besar,sel-sel otak dah mula berhubung,banyak betul kerja yang dilakukannya.Aktiviti kat luar tu pun kadang kala sampai masuk dalam rumah.Tahap kebersihan mereka pun kadang-kadang boleh merisaukan kita.Biasalah,kita ni sebagai ibu selalunya over protected dari segi kebersihan,itu tak boleh,ini tak boleh kan.Tapi sebenarnya kita nak yang terbaik untuk anak kita.Supaya mereka sentiasa bersih dan terhalang dari segala kotoran.
Tapi,bagaimana nak mengajar mereka tentang kebersihan.Dari pembacaan aku di sebuah blog ini,beberapa tips yang boleh dijadikan panduan untuk kita mengajar anak kita tentang apa itu kebersihan.Meh aku share dengan korang apa yang teknik yang boleh kita terapkan di dalam diri anak-anak kita

TEKNIK MUDAH AJAR ANAK TENTANG KEBERSIHAN

1.Peraturan Asas

Kita perlu didik anak kita peraturan asas tentang kebersihan sejak mereka kecil lagi.Amalan asas kebersihan yang utama adalah membasuh tangan sebelum dan selepas makan dengan menggunakan sabun,menutup mulut semasa batuk atau bersin dan mandi tiga kali sehari

2.Tunjuk Contoh yang baik

Ibu bapa merupaka role model kepada anak-anak,So sangat perlu kita menunjukkan contoh yang baik kepada anak especially tentang kebersihan  seperti membasuh tangan sebelum dan selepas makan,mengelap mulut dengan tisu atau sapu tangan selepas makan,tidak membiarkan rumah bersepah serta memastikan kawasan dalam dan luar rumah bersih.

3.Bacakan buku cerita contoh dan teladan kepada anak

Sesekali,ibu bapa kena bacakan buku cerita yang berkisarkan tentang kebersihan seperti tidak mejaga kebersihan atau budak yang pengotor.Masukkan unsur hiburan dan jenaka semasa bercerita bagi menarik minat si manja.Masukkan juga kebaikkan dan keburukkan dalam menjaga kebersihan.

4.Bekalkan anak dengan sapu tangan yang bersih.

Bekalkan mereka sapu tangan bersih setiap kali pergi ke Tadika.Selalu memesan kepada mereka supaya mengelap tangan dan mulut selepas makan menggunakan sapu tangan yang diletakkan di poket pakaian mereka.

5.Kebersihan oral dan gigi

Kebersihan oral dan gigi amat penting dan perlu diutamakan.Ajar anak anda memberus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari atau setiap kali selepas makan.
Dengan itu,bagi menggalakkan lagi Naura untuk menjaga kesihatan,aku berikan dia dua produk Chomel iaitu  Foaming Hand Wash dan juga Hand Sanitizer.

Kenapa aku memilih Produk dari Chomel ni?

Produk Chomel ni dibuat berasaskan tumbuhan dan bebas dari bahan kimia.Ia memang sesuai untuk kanak-kanak kerana ianya selamat digunakan dan sangat berkesan dalam membersihkan diri anak-anak kita.Lagi-lagi kanak-kanak yang ada Eczema.Memang sangat sesuai untuk menggunakannya.

Foaming Hand Wash

First time aku gunakan Foaming Hand Wash ni untuk Naura.Setiap kali tangan kotor,aku akan suruh dia mencuci tangan menggunakan Foaming Hand Wash Chomel ni.Baunya sangat wangi dan tidak mengeringkan tangan.

Just pump kan sedikit je pada tapak tangan,ia dah boleh membersihkan tangan yang kotor.Juga membuat tangan wangi weh..Sampai mak dia pun guna.Sejak umi dia suruh guna sabun bila nak mencuci tangan,kemahin la dia rajin semacam.Kotor sikit pun dia nak cuci pakai sabun.

Satu lagi yang aku bawak kehulur hilir bila bersama dia adalah Hand Sanitizer.Yelah ,kadang-kadang kalau aku dan dia buat aktiviti luar,contohnya main kat taman kan,mestilah lepas tu tangan kotor,dan Hand Sanitizer lah yang menyelamatkan tangan anak aku dari kuman membiak.So wajib aku bawak di dalam handbag hand Sanitizer ni

Hand Sanitizer Chomel
Apa yang bestnya Hand Sanitizer dari produk Chomel ni adalah ia mampu membunuh kuman sehingga 99.9% dengan berkesan.Ia dirumus dengan bahan yang cepat kering yang diperbuat dari bahan semulajadi Vitamin E  bagi membantu melembapkan kulit anak kita.And of course aku sukakannya.


Produk Chomel ada pelbagai dan memang dibuat khas untuk kanak-kanak.Dulu aku pernah buat entry pasal produk chomel diSINI So,korang wajib baca untuk mengetahui lebih lanjut lagi.

Untuk maklumat lebih lanjut lagi,korang boleh layari website dibawah tentang produk Chomel ni ye.

Web: https://www.chomelbaby.com/
FB: https://www.facebook.com/chomelbb
IG: https://www.instagram.com/chomel_baby_/

Thanks for Reading kisahsidairy.com
Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

22 comments:

  1. Bau dia wangi kann tak silap..
    Mia ada pakai ni...

    ReplyDelete
  2. bertambah rajin naura cuci tangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course la umi...tapi yang malasnya umi dia sebab kena amik kerusi untuk dia

      Delete
  3. Wah chomel ada produk barulah. Macam best je foaming hand wash dan hand sanitizer tu. Sebelum ni Yaya guna pencuci baju chomel dengan spray cleaner dia hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba yang ni pulak,memang sangat wangi tau yaya

      Delete
  4. wah produk comel!! baguslah rangkaian produk comel ni sebab semuanya ada, senang nak ajar anak-anak kita mengenai kebersihan diri kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak menimbulkan minat mereka,parents kena kreatif...

      Delete
  5. Hhmm new brand that I have not heard of but the name is really comel. Children would definitely love using it, hence, keeping to a good level of hygiene.

    ReplyDelete
  6. mmg comel la produk chomel..sesuai la utk kita ajar ank2 tentang kebersihan supaya diorang dr kecil lg dh tau jaga kebersihan supaya terhindar dr sebarang penyakit

    ReplyDelete
  7. comel jer produk chomel tu nnt boleh la nk try hand sanitizer Chomel ni, tukar dari jenama lain tu ke brand buatan Malaysia kan..

    ReplyDelete
  8. Bagus bila ada product comel macam ni dalam pasaran..parent memang kena didik anak- anak tentnag kebersihan seawal usia kan...

    ReplyDelete
  9. alahai comel nya nama setanding dengan produk,. bagus terapkan pendidikan camni supaya anak2 cepat belajar, nanti ada anak nak buat gak la camni

    ReplyDelete
  10. Product ni nampak nya bagus... I wish i could try it out too... Cute nya produk ni..

    ReplyDelete
  11. Agree, the education should start from parents. Encourage your kids to wash hand after come out from toilet or need to eat. This product seem good.

    ReplyDelete
  12. Bagus produk ni..memberi semangat utk anak2 melatih diri utk jaga kebersihan. Org kata melentur buluh biar dari rebung..sikit2 lama2 akan akan buat sendiri tanpa di suruh

    ReplyDelete
  13. kanak2 sekarang ni mudah terpengaruh dengan apa yang mereka lihat tambah-tambah dalam telefon atau gadget. Jadi ibu bapa memang kena tunjuk contoh yang baik itu adalah ilmu paling berguna sekarang ni..

    ReplyDelete
  14. Setuju dengan point pasal kena tunjuk contoh tu. Memang budak-budak membesar banyak ikut kita, kalau baik contoh, baguslah budak tu.

    ReplyDelete
  15. wah.. bagus entri ni.. ada tips/teknik mengajar anak tentang kebersihan.. TB pun suka produk Chomel ni.. pernah guna detergent dia.. tiada bau chemical dan selamat digunakan untuk baju2 baby..

    ReplyDelete
  16. Kanak2 adalah satu fasa di mana kita kena bekalkan mereka dgn ilmu2 asas kehidupan seperti kebersihan supaya nanti mereka biasa. Mudah ada produk2 mcm nie utk jaga kebersihan anak2 kecil

    ReplyDelete
  17. Sangat penting mengajarkan pentingnya kebersihan pada anak sejak dini. Kebersihan erat hubungannya dengan kesehatan dan ini harus di jaga sebab kebersihan adalah bagian dari iman.

    ReplyDelete
  18. I pun suka produk chomel ni...
    My dotter yg 5 yo tu pun suka...
    Dia cakap best la mama...
    Nnt mama beli lg ye

    ReplyDelete



Post Top Ad