36
Assalamualaikum

Rasa mengantuk di tempat kerja??Majoriti pekerja mesti setuju dengan aku..Selalunya kan...betul tak..
Biasalah,bila tak cukup tidur semalam,hari nie pagi-pagi macam keterpaksaan datang bekerja dengan mood ke laut..

Ataupun pepagi buta ko dah melantak makanan yang berat-berat mengalahkan tak makan 10 hari jerk..

Apa pulak yang korang lakukan untuk menghindari dari mengantuk di tempat kerja?

Cara aku..sampai di tempat kerja
Mulakan Hari dengan Senyuman
-Kalau dah kita mulakan harian kita denga benda-benda negatif,memang la mood kelaut..So,pagi keluar dari kereta korang kenalah senyum,..sampai masuk opis..Xkisahlah orang cakap korang gila ke ape..hihihi...jgn ikut sangat ye...Tapi bila kita timbulkan perkara yang positf pepagi nie,korang akan rasa positif sampai ke petang.
Morning!!!!
Sarapan
-Sarapan tu penting...Tapi korang kena pilih sarapan yang berserat dan mudah di hadam..Ataupun cukup sekadar mengambil segelas susu dan roti.sbb tu kalau korang tengok cite omputih,jarang mereka hidangkan hidangan seperti itu..Mereka just hidangkan fresh oren dan susu serta roti sahaja.
menu sihat   
Tapi kadang-kadang belahak aku datang,nasi lemak,mee goreng,semua bedal

Buat Regangan otot-otot korang seketika..
-Sebelum memulakan kerja tu,korang buat regangan otot-otot korang supaya lebih lembut..jadi senang skit nak buat keje..Maklumlah..lepas makan..
regangan
ikut cara nie
Jangan Lupa Minum Air Masak Banyak
-Ni pun kekadang aku lupa,tapi mostly bukan lupa,cuma MALAS...So,jangan ambil sikap aku tu ye...Kena ambil 2-3 liter sehari...itu pun kalau mampu...sepatutnya lebih dari tu tau tak..Tapi kalau dah malas sangat cukuplah tu kan...Malas sebab kerap masuk bilik air.EHHH!!!..bagus ape...cuci usus tau...usus tang mane aku pun tak tahu..

Jangan Duduk Terlalu lama Di depan komputer
-Nie aku memang suka,sebab aku suka berjalan-jalan bila aku mengantuk...Nie kira bab tak boleh nak handle lagi la..
berjalan
Rehatkan Mata 
-Selalunya bila aku tak keluar makan,aku memang bantai tido jerk..At least boleh charge energy balik...
make sure lepas korang bangun tido tu,pi cuci muka...orang perempuan memang wajib kot...hehehe..

Bercakap dengan rakan sekerja.
-Aku selalu jugak berbual-bual sambil buat kerja nie..Taklah ngantuk sangat kan..tapi jangan Kepochi sangat..kumpul dosa pulak...hihi
Chatting
Dengar Muzik
-Jangalah korang dengar lagu yang boleh melentokkan kepala korang..atau korang surf la ape2 yang boleh menarik minat korang..tapi POSITIF skit ye..jangan Cari benda yang NEGATIF kat internet pulak..isk..isk...macam aku..tengok baju,tengok tudung..nasib baik tak boleh tengok fb depan komputer...kalau tidak,,,,,jahanam..

Last sekali..ikhlas kan hati korang buat kerja...jangan jadi macam aku yang suka merungut...

korang selalu ngantuk buat apa ye??kongsikan skit dengan aku nie.







Post a Comment

  1. Good tips. Nak tambah lagi boleh. klo semua di atas tak menjadi, tampo jer pipi kuat2. Hilang trus ngantuk...hahaha...Sebab slalu balik keja kekadang ngantuk dtg tetiba.

    ReplyDelete
  2. Mmg klu bnyk minum air jarang boleh kurangkan mengantuk.. sambil tu mengunyah lah mcm maruku ke atau makan gula2 mcm fisherman friend tu.. sure hilang ngantuk.. :)

    ReplyDelete
  3. Jarang mengantuk kat tempat kerja.. tapi kalau mengantuk sangat, masuk 'sick bay' tido sejam pastu bangun.. huhuhu

    ReplyDelete
  4. Kna ambil supplement,spya bdan jd cergas

    ReplyDelete
  5. saya selalu mengantok time bos ada ja ^_^

    ReplyDelete
  6. biasanya mun akan mengunyah kalau mun mengantuk dlm kelas..

    ReplyDelete
  7. tips yang baik..
    biasenye kalo dok lame dalam aircond kompem ngantok..
    tapi kita sendiri kene lawan rasa mengantok tu...

    http://abgdude.com/blog

    ReplyDelete
  8. kalau ngantuk fizi tidur je...ahah..apa pun fizi rasa tip nie berguna..sebagai contoh kalau dh nagantuk tahap gabang tu minta rakan massage sikit kat bahu dan tengkuk..insyaAllah segar..:)

    ReplyDelete
  9. bagus semua tips ni kak.. selamat bekerja.. :D

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kak, sheila cuma satu benda je tak buat.. dengar muzik. hehehe

    ReplyDelete
  11. Thanks share tips elak mengantok ni tapi kalau fiza dah ngantok,caranya tidur dulu..heheeh

    ReplyDelete
  12. cara kita hilangkan mengantuk dengan mengunyah something hehe...

    ReplyDelete
  13. banyaknya tips akak...leh try pakai ni..tang sarapan tu memang ler.. dah kena sebungkus nasi lemak mau tak ngantuk..hehe

    ReplyDelete
  14. bila xde keje selalunya jarang ngantok..
    bile ade keje je selalu mengantok..hihihi..

    salam perkenalan

    ReplyDelete
  15. Saya kalau mengantuk minum nescafe ajelah caranya...

    ReplyDelete
  16. klo ngantuk, saya suka jalan...saje jalan g toilet ke, kelililing opis ke...hehehe

    ReplyDelete
  17. memang kan kak
    lepas mkn sure ngantuk
    especial dh petang2 tu
    sesuai sgt bila layan mata

    ReplyDelete
  18. kdg2 overdoss mkn n letih pon ngntok gak sbb dh set dlm kepala ni ngntok

    ReplyDelete
  19. Klu mngntuk trus tdo bwh meja x bleh ke?hehe..tima ksih utk tip2 ni eh.. :D

    ReplyDelete
  20. ada orang bila dah mual bersembang xreti dah nak berhenti..hu3...

    ReplyDelete
  21. sy kalo ngantok pergi jln je kat mana2.mst segar balik. tak pun pergi bilik sebelah tgk cctv usha org lain buat apa, hehe. lg bksn tu.

    ReplyDelete
  22. Good tips dear.. mmg kebanyakan tips yang listed tue farah selalu buat untuk hilangkan rasa mengantuk kat ofis. =D

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum..siti :)

    kesemua tips tu mmg relevan dan mudah diamalkan. tak best la dtg keje dlm keadaan mengantuk kn..

    ReplyDelete
  24. Tips yang baik ni Siti. Practise tips ni semua segar biji mata. Salam Aidil Adha yang sudah terlewat Siti :-)

    ReplyDelete
  25. semue tu mmg cik ana amalkan.. especially part dgr muzik tu.
    masuk je ofis--bile pc smue dah on, mmg otomatik on lagu.
    tak kirela radio online radio ke, zikir ke. aslkan mmg on muzik hehe

    ReplyDelete
  26. perkara kat atas mmg nad buat :)

    ReplyDelete
  27. deno zaman belajar kalau kelas tengahari mesti ngantuk... hihi^^

    ReplyDelete
  28. Mai klu ngntuk mai bgun jln2 sume then bla dh ok bru duk blik..hee

    ReplyDelete
  29. Thanks Aida..good tips..kadang-kadang ada jugak rasa ngantu..especially bila baca report yang tebal-tebal..he..he

    ReplyDelete
  30. Kan... kadang-kadang tuh kita tengah sibuk bekerja pun leh mai ngangtuknya... haduhh lah...
    tau tak saya kan kalu tetiba mai ngantuk... sya akan lari ke surau & jogging setempat...ekekeke...

    http://supernifzvitamin.com/khasiat-lemon/

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top