28
                                                              Assalamualaikum
Terajin sangat hari ni, maka terhasillah Puding roti dengan menggunakan pemanggang ajaib
Alaaaa...pemanggang ajaib aku ni cap langkawi je..murah..heheh..tetapi terbaik.Dah lama en.husband dok bercakap, bila lagi nak gunakan pemanggang ajaib.

So, tadi bila tengok roti nak expired, cepat cepat beli barang untuk buat Puding Roti ni.
Taklah susah sangat nak buatnya ni...senang sesangat..korang google je..bahaha..
Ok..meh aku refresh balik, apa bahan bahan yang aku gunakan untuk buat Puding Roti ni.


Bahan-bahan

15 keping roti (ni ikut koranglah roti nak banyak mana)
4 biji telur
1 sudu kecil essen vanilla
3 sudu besar gula (kalau korang suka manis, boleh tambah lagi gula ye)
2 sudu besar marjerin
2 cawan fresh milk(ikut suka je aku letak)

Yang penting pemanggang ajaib yang tak ajaib sangat tu

Caranya..

Ambil roti dan korang carikkan jadi kecil kecil.Isi dalam pemanggang ajaib ni biar penuh macam kat bawah nie


Lepas dah carik carikkan macam ni, korang terus tabur kismis..

Lepas tu dalam satu adunan, korang campurkan telur, gula, esen vanilla dan mentega, kacau hingga sebati okeh!!
Dan lepas tu, korang masukkan ler kat roti tu..simbah je sampai semua kena ..Biar sampai roti tu kembang.Pastu, korang tekan tekan sikit roti tu biar padat.macam gambar kat bawah nie...

see..roti dah nak mengembang pun..
Lepas tu,korang boleh la bakar dalam api yang sederhana occay..

resepi puding roti
Ni lah hasilnya...cuma tak dapat nak upload gambar masa buat kuah kastard tu

Bahan bahan untuk buat kuah kastardnya pulak

11/2 cawan fresh milk(guna susu cair pun boleh)
2 sudu gula(nak manis lagi pun boleh)
1 cawan air 
2 sudu besar tepung kastard

campur semua bahan tu dalam periuk dan kacau perlahan lahan sehingga kuahnya pekat




TARAAA!!!!

resepi puding roti
siap dah puding roti pemanggang ajaib aku..dah tak payah nak bakar dalam oven..

peh...lega rasanya..dah pun settle..tinggal bekas je ..hehhe



Post a Comment

  1. Wow.. sedap pulak tengok ni Aida.. sungguh menyelerakan... :)

    ReplyDelete
  2. simple nye.. kalau ada pemanggang sume ly buat.. yg penting kne rajin..

    ReplyDelete
  3. wahh..sedapnya...ada juga kegunaan lainnya ek..

    ReplyDelete
  4. sedap lah sis..minta sikit..

    ReplyDelete
  5. Sedap nmpaknyerr pasni leh la try ngan pemanggang ajaib ...tq resipinya ..

    ReplyDelete
  6. aishhheh rajinnya sis memasak hari nie...mudah je kan bila ada kuali mcm tu

    ReplyDelete
  7. aduh kelaparan pula...boleh mintak sikit..hehe

    ReplyDelete
  8. Baru ni adik sy de wat..tpi bakr guna oven je la.. Hehe... Nice resepi...

    ReplyDelete
  9. Ni yang besttt.. simple dan sedap!. nak cubaaa :)

    ReplyDelete
  10. ermm.. macam nak try tapi tengok pada masa terluang... hihi

    ReplyDelete
  11. sedap sangat! dengan adanya pemanggang ajaib semua menu boleh buat :)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum kak . lamanya tak buat puding ni . emm nampak sangat sedapnya ~!@#$%^&*()_+ *toink toink . .

    ~~sambil menabung nuffnang :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak . lamanya tak buat puding ni . emm nampak sangat sedapnya ~!@#$%^&*()_+ *toink toink . .

    ~~sambil menabung nuffnang :)

    ReplyDelete
  14. nyum!! nyum!! sedapnyaa..
    dah ramai yang buat puding roti nih.. nampak caranya pon senang..
    teringin jugak nak buat.. makan dengan sos kastardnya tuh.. lagi meleleh lah..hehehe..

    ReplyDelete
  15. p langkwi nnti nak angkut stu bg mak..hahaha..puding ni slalu juga housemate buat :p

    ReplyDelete
  16. ramai org suka puding roti tapi tekak saya tak masuk2 juga

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top